Pizza-placuszki z niczego: pyszne śniadanie lub przekąska

Pizza-placuszki z niczego: pyszne śniadanie lub przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pizza-placuszki to sprytny sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki. Podane składniki możecie dowolnie modyfikować, zamieniając szynkę kiełbasą, dodając posiekane pieczarki, czy inne warzywa. Z podanej proporcji ciasta otrzymamy około 20 placuszków. 

Składniki

  • 2 jajka

  • 1 szklanka kefiru lub maślanki

  • 1 czubata szklanka mąki

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 0,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

  • oraz

  • 100 g szynki wieprzowej lub indyczej

  • 70 g sera żółtego, np. mozzarelli

  • 1 papryka

  • 1 pomidor

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszać w wysokim naczyniu kefir, sól, cukier i sodę. Mieszanina spieni się na chwilę, w wyniku reakcji sody z kwasem mlekowym.

  • Do mieszaniny kefiru dodać rozkłócone jajka, wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać na jednorodne ciasto.

  • Szynkę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Paprykę i pomidora bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Wszystko dodać do ciasta razem z posiekaną zieleniną. Wymieszać.

  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju do smażenia. Na gorący tłuszcz kłaść po 2 łyżki ciasta na 1 placek.

  • Smażyć do zrumienienia, przewrócić i smażyć, aż przyrumieni się druga strona placka.

  • Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

  • Podawać jeszcze ciepłe.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0