Orkiszowa pizza na cieście typu graham - bez mleka, jaj i pszenicy modyfikowanej

Orkiszowa pizza na cieście typu graham - bez mleka, jaj i pszenicy modyfikowanej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Orkiszowa pizza na cieście typu graham jest bardzo smaczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pizza nie musi oznaczać kalorycznego oraz ciężkostrawnego dania. Można ją zrobić tak, że będzie nie tylko smaczna, ale również zdrowa! Przeczytajcie przepis na orkiszową pizzę na cieście typu graham. Orkisz nie tylko zawiera więcej białka niż zwykła pszenica, ale również więcej cynku oraz witamin A i E!

Składniki

  • Ciasto:

  • 3/4 szklanki ciepłej wody

  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1,5 miarki mleka w proszku 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 BIO

  • 0,5 szklanki otrębów orkiszowych

  •  

  • Dodatki:

  • 10 dkg salami

  • 1 papryka czerwona

  • 1 czerwona cebula

  • 5 pieczarek

  • pół puszki kukurydzy

  • płatki drożdżowe do posypania jako zamiennik żółtego sera

  • sól i pieprz do smaku

  •  

  • Sos:

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

  • zioła prowansalskie

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • ząbek czosnku upieczonego w łupinie

  • szczypta soli i pieprzu

  • oliwa w spraju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do wysokiego naczynia wlej 3/4 szklanki ciepłej wody (ale nie za ciepłej, żeby nie ugotować drożdży). Wsyp drożdże i ½ cukier i mieszaj, a potem odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dosyp mleko w proszku i oliwę oraz 2 kubki mąki.

  • Ustaw mikser na ramieniu, żeby dobrze wymieszał składniki, potem zagnieć ciasto ręcznie na blacie. Po 10 minutach wyrabiania ciasta odstaw je w ciepłe miejsce nakryte ściereczką na ok. 1,5 godziny.

  • Po tym czasie formuj je ręką, rozciągając na boki, aby powstał okrąg o średnicy 30 cm. Ułóż na kamieniu do pieczenia lub na innej dostępnej formie wysypanej delikatnie mąką. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, a w tym czasie przygotuj sos do pizzy.

  • Do rondelka wlej pół szklanki wody mineralnej i zagotuj. Dodaj przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku i roztarte w dłoniach zioła. Sos pozostaw jeszcze przez chwilę na palniku, aby wydobyć aromaty ze składników.

  • Wystudzonym sosem posmaruj ciasto. Pizzę możesz podzielić na strefy, układając na każdej z nich ulubione i dozwolone przez każde dziecko składniki.

  • Na koniec posyp wszystko płatkami drożdżowymi i spryskaj oliwą i wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 15-20 min. w temperaturze ok. 200 stopni do zrumienienia brzegów ciasta.

Ocena: 0