Olśniewająca pizza bianca z dynią, gruszką i czerwoną cebulą

Olśniewająca pizza bianca z dynią, gruszką i czerwoną cebulą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Olśniewająca pizza bianca z dynią i czerwoną cebulą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezonowa pizza bianca, czyli pizza na białym sosie, w jesiennym klimacie. Z sezonowymi warzywami i owocami nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także przepięknie wygląda.

Składniki

  • Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 40 g drożdży

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • 2 łyżki oliwy

  •  

  • Dodatki:

  • 0,5 szklanki białego sosu czosnkowego do pizzy

  • 1/4 dyni

  • 1 gruszka

  • 1 spora czerwona cebula

  • 2 łyżki pestek dyni

  • 1 szklanka tartej mozzarelli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z podanych składników przygotować ciasto jak w przepisie: Jak zrobić ciasto na pizzę? Podajemy sprawdzony przepis.

  • Dynię obrać, oczyścić z nasion i pokroić na plastry, gruszkę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w plastry. Cebulę obrać i posiekać w piórka.

  • Gotowe ciasto rozwałkować na pożądaną grubość i posmarować białym sosem. Obsypać tartą mozzarellą i ułożyć na niej równomiernie plastry dyni, gruszki i cebuli. Posypać dyniowymi pestkami.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 25 minut.

Ocena: 5