Uszka z kapustą i grzybami: przepis na tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego [WIDEO]

Uszka z kapustą i grzybami: przepis na tradycyjny dodatek do barszczu wigilijnego [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Uszka - maleńkie pierożki - z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych to pyszny dodatek do barszczu czerwonego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Uszka z kapustą i grzybami - ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale ten wysiłek na pewno się opłaci! Smak wigilijnych uszek dodawanych do barszczu wigilijnego jest niepowtarzalny i zawsze kojarzy się ze świętami. Jeśli chcesz powrócić do czasów dzieciństwa, do nostalgicznych wspomnień, koniecznie zrób uszka do barszczu. 

 

Wypróbuj przepis na oryginalne uszka: Uszka ze śledziem: przepis na tradycyjne polskie danie na Wigilię

Składniki

  • Składniki na farsz:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty

  • szklanka suszonych prawdziwków

  • cebula

  • 2-3 łyżki oleju

  • pieprz, sól

  •  

  • Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • jajko

  • łyżka oliwy

  • sól

  • woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj farsz do wigilijnych uszek. Grzyby umyj i namocz, ugotuj, posiekaj. Kapustę ugotuj, osącz, posiekaj.

  • Posiekaną cebulę przesmaż na oleju, dodaj kapustę i grzyby, duś razem pół godziny.

  • Zagnieć ciasto na uszka wigilijne, cienko rozwałkuj.

  • Wycinaj szklanką krążki, nakładaj farsz i sklejaj.

  • Osoloną wodę doprowadź do wrzenia. Uszka gotuj trzy minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Ocena: 3,6