Odkryj rabarbar na nowo. Te pierogi zaskoczą cię wyśmienitym smakiem
![Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami [WIDEO]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-bc6s-D5AJ-ehe5_pierogi-z-rabarbarem-pomysl-na-pierwsze-w-sezonie-pierogi-z-owocami-wideo-664x442.jpg)
Dieta wegetariańska
Wiosna rozkwita, a wraz z nią na stoły wkraczają pierwsze młode warzywa i owoce. Wśród nich znajduje się rabarbar, z którego można wyczarować wyborny farsz do pierogów. Oto sprawdzony przepis, który łączy tradycję z nowoczesnością, prostotą wykonania z bogactwem smaku. Zobaczcie, jak zrobić domowe pierogi z rabarbarem.
Z czego zrobić pierogi z rabarbarem?
Aby przygotować pyszne pierogi ze słodkim nadzieniem, potrzebnych jest tylko kilka składników. Lista niezbędnych produktów jest krótka i można je kupić w wielu sklepach. Sezon na rabarbar już się zaczął. Nie trwa zbyt długo, dlatego warto z niego korzystać, dopóki warzywo dostępne jest na bazarkach i w sklepach.
- składniki do ciasta na pierogi – mąka pszenna, woda, olej i jajko
- składniki do farszu do pierogów – rabarbar, cukier, bułka tarta
Jak zrobić pierogi z rabarbarem?
Przepis na pyszne domowe pierogi po brzegi wypełnione rabarbarem nie jest skomplikowany. Przygotowanie składa się z dwóch etapów, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a znakomite pierogi z sezonowym farszem udadzą się na piątkę z plusem.
Jak więc zrobić smakowite pierogi z rabarbarem? Ten przepis nie jest trudny, a danie zawsze się udaje. Najpierw należy wyrobić ciasto na pierogi, a następnie przygotować farsz rabarbarowy. Z rozwałkowanego ciasta wykraja się koła, nakłada nadzienie i skleja. Tak przygotowane pierogi gotuje się w wodzie. Najlepiej smakują z bułką i masłem. Można je też podać z kwaśną śmietaną.
Co zrobić z rabarbaru?
Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów z rabarbarem. Ten sezonowy składnik idealnie sprawdza się w deserach i słodkich wypiekach.
- Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
- Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
- Kompot z rabarbarem i goździkami
- Amerykański placek z rabarbarem
- Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g rabarbaru
- 3/4 szklanki przegotowanej letniej wody
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
- kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej, wlej olej i wbij jajko. Wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw.
- Rabarbar obierz, pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem i bułką tartą. Wymieszaj i odstaw.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki wykrój koła. Nałóż farsz, sklej i odłóż na deskę.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Pierogi gotuj partiami około 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
- Pierogi z rabarbarem serwować z bułką tartą i roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną.