Odkryj rabarbar na nowo. Te pierogi zaskoczą cię wyśmienitym smakiem

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami [WIDEO]
Autor: Shutterstock Pierogi z rabarbarem mogą otwierać sezon na pierogi ze świeżymi owocami
średni
60 min
4

Dieta wegetariańska

Wiosna rozkwita, a wraz z nią na stoły wkraczają pierwsze młode warzywa i owoce. Wśród nich znajduje się rabarbar, z którego można wyczarować wyborny farsz do pierogów. Oto sprawdzony przepis, który łączy tradycję z nowoczesnością, prostotą wykonania z bogactwem smaku. Zobaczcie, jak zrobić domowe pierogi z rabarbarem.

Z czego zrobić pierogi z rabarbarem?

Aby przygotować pyszne pierogi ze słodkim nadzieniem, potrzebnych jest tylko kilka składników. Lista niezbędnych produktów jest krótka i można je kupić w wielu sklepach. Sezon na rabarbar już się zaczął. Nie trwa zbyt długo, dlatego warto z niego korzystać, dopóki warzywo dostępne jest na bazarkach i w sklepach.

  • składniki do ciasta na pierogi – mąka pszenna, woda, olej i jajko
  • składniki do farszu do pierogów – rabarbar, cukier, bułka tarta

Jak zrobić pierogi z rabarbarem?

Przepis na pyszne domowe pierogi po brzegi wypełnione rabarbarem nie jest skomplikowany. Przygotowanie składa się z dwóch etapów, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a znakomite pierogi z sezonowym farszem udadzą się na piątkę z plusem.

Jak więc zrobić smakowite pierogi z rabarbarem? Ten przepis nie jest trudny, a danie zawsze się udaje. Najpierw należy wyrobić ciasto na pierogi, a następnie przygotować farsz rabarbarowy. Z rozwałkowanego ciasta wykraja się koła, nakłada nadzienie i skleja. Tak przygotowane pierogi gotuje się w wodzie. Najlepiej smakują z bułką i masłem. Można je też podać z kwaśną śmietaną.

Co zrobić z rabarbaru?

Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów z rabarbarem. Ten sezonowy składnik idealnie sprawdza się w deserach i słodkich wypiekach.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g rabarbaru
  • 3/4 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oleju
  • dodatkowo:
  • masło
  • bułka tarta
  • kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej, wlej olej i wbij jajko. Wymieszaj ręką lub widelcem, dodając stopniowo wody. Wyrób ciasto, przykryj i odstaw.
  • Rabarbar obierz, pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem i bułką tartą. Wymieszaj i odstaw.
  • Ciasto na pierogi rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub foremki wykrój koła. Nałóż farsz, sklej i odłóż na deskę.
  • W dużym garnku zagotuj wodę. Pierogi gotuj partiami około 3 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Pierogi z rabarbarem serwować z bułką tartą i roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej