Wielkanocny mazurek ananasowy [WIDEO+GALERIA]
Naprostsze pierogi z jagodami - pyszne danie na obiad lub podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pierogi z jagodami to w sezonie prawdziwy rarytas na obiad lub podwieczorek. Z ciasta na pierogi można przygotować też danie z soczewicą, ze szpinakiem, z serem, z kaszą, z mięsem, na słodko czy wytrawnie. Równie dobrze będą smakowały pierogi z truskawkami.
Składniki
Ciasto:
600 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
szklanka gorącej wody
szczypta soli
Farsz:
600 g jagód świeżych lub mrożonych
łyżka mąki do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę wyrobić dokładnie z wodą, olejem i solą na elastyczne ciasto (na 600 g mąki potrzeba trochę więcej niż szklanka wody).
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kółka (szklanką lub kubkiem).
Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę jagód obsypanych mąką i zlepić końce, by powstał pieróg.
Pierogi wrzucać partiami do garnka z posoloną gotującą się wodą.
Gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
Podawać ze śmietaną słodką lub kwaśną posypaną cukrem.
Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.