Naprostsze pierogi z jagodami - pyszne danie na obiad lub podwieczorek

Naprostsze pierogi z jagodami - pyszne danie na obiad lub podwieczorek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z jagodami to w sezonie prawdziwy rarytas na obiad lub podwieczorek. Z ciasta na pierogi można przygotować też danie z soczewicą, ze szpinakiem, z serem, z kaszą, z mięsem, na słodko czy wytrawnie. Równie dobrze będą smakowały pierogi z truskawkami.

Składniki

  • Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej 

  • 2 łyżki oleju

  • szklanka gorącej wody  

  • szczypta soli

  • Farsz:

  • 600 g jagód świeżych lub mrożonych  

  • łyżka mąki do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wyrobić dokładnie z wodą, olejem i solą na elastyczne ciasto (na 600 g mąki potrzeba trochę więcej niż szklanka wody).

  • Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kółka (szklanką lub kubkiem).

  • Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę jagód obsypanych mąką i zlepić końce, by powstał pieróg.

  • Pierogi wrzucać partiami do garnka z posoloną gotującą się wodą.

  • Gotować kilka minut, aż wypłyną na wierzch.

  • Podawać ze śmietaną słodką lub kwaśną posypaną cukrem.

  • Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.

Ocena: 0