Fantastyczne pierogi z botwinką: wiosenny przepis na lekkie danie
2021-05-13
łatwy
60 min
4
Botwinka pojawia się na straganach już na początku wiosny. Co można z niej zrobić oprócz pysznej zupy? Pierogi z botwinką to super pomysł na wiosenne lekkie danie. Wykorzystaj botwinkę w oryginalny sposób.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinkę umyć, drobno pokroić łodyżki i liście. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić botwinkę.
- Smażyć ok. 10 minut, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawić pieprzem.
- Dodać pokrojoną w kostkę fetę i posiekany szczypiorek, całość wymieszać.
- Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je blacie podsypanym mąką i wykrawać szklanką kółka.
- Rozciągnąć je lekko na dłoni i nakładać do każdego farsz, zlepić brzegi.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować ok. 4 minut.
- Podawać z kwaśną śmietaną lub skwarkami z boczku.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?