Pierogi z porzeczkami: łatwy przepis na pierogi z owocami
2021-03-30
średni
75 min
4
Sezon porzeczkowy jest doskonałą okazją do przygotowania pierogów. Aksamitne ciasto rozpływa się w ustach, a kwaskowaty farsz nadaje im niepowtarzalnego smaku. Sprawdź, jak przygotować pierogi z porzeczkami.
Domowy keczup z czarnej porzeczki
Polędwica wieprzowa w sosie porzeczkowym
Udka z kurczaka w sosie z czerwonych porzeczek
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
- FARSZ:
- 1/2 kg tłustego twarogu
- 1/4 l porzeczek
- 1 jajko
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- śmietana do polania pierogów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotowujemy farsz. Trzykrotnie zmielony tłusty twaróg mieszamy z umytymi i odszypułkowanymi porzeczkami oraz z cukrem i jajkiem. Tak przygotowane nadzienie odstawiamy na bok.
- Rozrabiamy jajko w szklance ciepłej wody. Na stolicę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto, powoli dodając wodę z jajkiem do mąki.
- Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kółka za pomocą szklanki.
- Napełniamy powstałe z ciasta kółka farszem i zlepiamy ich brzegi.
- Gotujemy wodę. Kiedy dojdzie do wrzenia skręcamy płomień i wrzucamy do niej pierogi. Najlepiej robić to pojedynczo, żeby się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty i wyławiamy pierogi, po czym układamy je na talerzu.
- Polewamy pierogi śmietaną.