Fantastyczne pierogi z suszonymi śliwkami skąpane w miodowym sosie

Fantastyczne pierogi z suszonymi śliwkami skąpane w miodowym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z suszonymi śliwkami to świetny obiad na sodko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierogi z suszonymi śliwkami można podać na obiad lub na deser. Już same smakują rewelacyjnie, ale polane miodowo-maślanym sosem rozpieszczają kubki smakowe.

Składniki

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżka oleju

  • 300 g suszonych śliwek bez pestek

  • 1/2 kostki masła

  • 2 łyżki cukru

  • 4 łyżki miodu

  • wanilia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Posypać cukrem i wymieszać.

  • Z maki i oleju z dodatkiem ciepłej wody zagnieść elastyczne, błyszczące ciasto. Wyrabiać dotąd aż przestanie się kleić do rąk i odłożyć na chwilę aby odpoczęło.

  • Gotowe ciasto rozwałkować i powycinać z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdy kawałek ciasta położyć 1-2 śliwki i ulepić pierogi. Ugotować w lekko osolonym wrzątku.

  • Masło roztopić na patelni, dodać miód i ziarenka wanilii. Pierogi podawać polane ciepłym sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5