Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo [WIDEO]

Pierogi z kapustą, grzybami i jakiem na twardo [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z kapustą i grzybami oraz jajkiem na twardo to bardziej odżywcza wersja tradycyjnego dania wigilijnego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 100 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.Tak przygotowanych pierogów z farszem z kapusty i grzybów nie może zabraknąć na świątecznym stole. Proponujemy dodać do nadzienia jajko na twardo - pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze smaczniejsze. Oto sprawdzony przepis! 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Pierogi z rybą oraz Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby wypłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić – najlepiej na noc. Następnego dnia opłukać kapustę kiszoną i ugotować razem z grzybami w wodzie, w której moczyły się grzyby.

  • Ugotowane grzyby z kapustą bardzo drobno pokroić.

  • Ugotować jajka na twardo i drobno pokroić.

  • Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.

  • Cebule i jajka dodać do kapusty z grzybami, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko przesmażyć aż będzie miało brązowy kolor.

  • Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, jajko, wodę i wyrobić ciasto (ma być miękkie i elastyczne). Następnie rozwałkować ciasto na cienkie płaty.

  • Wykrawać kółka średnicy około 6–7 cm.

  • Na każde kółko nałożyć farsz i zalepiać brzegi pierogów. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.

  • Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia.

Ocena: 0