Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - pyszne na ciepło i na zimno!

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - pyszne na ciepło i na zimno!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą są proste do przygotowania i doskonale smakują prosto z piekarnika, a także na drugi dzień.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą są bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują jako dodatek do czystego barszczu, mogą także zastąpić kanapki na drugie śniadanie. Świetnie też sprawdzą się jako imprezowa przekąska - można je przygotować wcześniej i włączyć piekarnik, gdy  goście są tuż za progiem.

Składniki

  • Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 200 g zimnego masła

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 40 ml zimnej wody

  • Nadzienie:

  • 180 g fety

  • 450 g mrożonego szpinaku

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • sól pieprz ew. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • Dodatkowo:

  • jajko

  • czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę z solą przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki, zimną wodę i jajko i wyrobić szybko na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. 

  • Czosnek obrać, drobno posiekać albo przepuścić przez praskę i podsmażyć do zrumienienia na oleju. Do czosnku dodać mrożony szpinak i dusić, aż do odparowania.

  • Do ostudzonej masy dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

  • Schłodzone ciasto wałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości kilku milimetrów.

  • Na brzeg ciasta nakładać łyżeczką szpinakowy farsz, przykryć ciastem i wyciąć foremką kształt pieroga. Z braku foremki do pierogów można  posłużyć się szklanką i widelcem (wycinając szklanką okręgi z ciasta, smarując brzegi roztrzepanym jajkiem, po nałożeniu nadzienia składać kółka na pół, brzegi docisnąć widelcem).

  • Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180*C  i piec około 25 minut, na złoty kolor.

Ocena: 4,5