Przepis na uszka z grzybami suszonymi: idealne pierożki wegańskie do czerwonego barszczu
Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - pyszne na ciepło i na zimno!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą są proste do przygotowania i doskonale smakują prosto z piekarnika, a także na drugi dzień.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą są bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują jako dodatek do czystego barszczu, mogą także zastąpić kanapki na drugie śniadanie. Świetnie też sprawdzą się jako imprezowa przekąska - można je przygotować wcześniej i włączyć piekarnik, gdy goście są tuż za progiem.
Składniki
Kruche ciasto:
400 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
40 ml zimnej wody
Nadzienie:
180 g fety
450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól pieprz ew. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
jajko
czarnuszka lub sezam do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Mąkę z solą przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki, zimną wodę i jajko i wyrobić szybko na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
Czosnek obrać, drobno posiekać albo przepuścić przez praskę i podsmażyć do zrumienienia na oleju. Do czosnku dodać mrożony szpinak i dusić, aż do odparowania.
Do ostudzonej masy dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Schłodzone ciasto wałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości kilku milimetrów.
Na brzeg ciasta nakładać łyżeczką szpinakowy farsz, przykryć ciastem i wyciąć foremką kształt pieroga. Z braku foremki do pierogów można posłużyć się szklanką i widelcem (wycinając szklanką okręgi z ciasta, smarując brzegi roztrzepanym jajkiem, po nałożeniu nadzienia składać kółka na pół, brzegi docisnąć widelcem).
Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut, na złoty kolor.