Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - pyszne na ciepło i na zimno!

2020-11-06
Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą - pyszne na ciepło i na zimno!
Autor: Shutterstock Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą są proste do przygotowania i doskonale smakują prosto z piekarnika, a także na drugi dzień.
łatwy
40 min
4

Kruche pierożki ze szpinakiem i fetą są bardzo łatwe do przygotowania. Idealnie pasują jako dodatek do czystego barszczu, mogą także zastąpić kanapki na drugie śniadanie. Świetnie też sprawdzą się jako imprezowa przekąska - można je przygotować wcześniej i włączyć piekarnik, gdy  goście są tuż za progiem.

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 40 ml zimnej wody
  • Nadzienie:
  • 180 g fety
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól pieprz ew. 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Dodatkowo:
  • jajko
  • czarnuszka lub sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z solą przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone na małe kawałki, zimną wodę i jajko i wyrobić szybko na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. 
  • Czosnek obrać, drobno posiekać albo przepuścić przez praskę i podsmażyć do zrumienienia na oleju. Do czosnku dodać mrożony szpinak i dusić, aż do odparowania.
  • Do ostudzonej masy dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
  • Schłodzone ciasto wałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości kilku milimetrów.
  • Na brzeg ciasta nakładać łyżeczką szpinakowy farsz, przykryć ciastem i wyciąć foremką kształt pieroga. Z braku foremki do pierogów można  posłużyć się szklanką i widelcem (wycinając szklanką okręgi z ciasta, smarując brzegi roztrzepanym jajkiem, po nałożeniu nadzienia składać kółka na pół, brzegi docisnąć widelcem).
  • Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 180*C  i piec około 25 minut, na złoty kolor.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?