Bazlama - turecki chlebek z patelni

Bazlama - turecki chlebek z patelni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bazlama to tradycyjny turecki chlebek drożdżowy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe pieczywo jest pyszne i zdecydowanie zdrowsze, niż kupne bułeczki czy chleb. Nie każdy jednak ma możliwość wypiekania domowych bułeczek czy chleba. Ale pyszne chlebki można usmażyć na patelni. Turecka bazlama nadaje się do tego idealnie. Podajemy przepis na chleb z patelni.

Składniki

  • 300 g mąki

  • 4 g suchych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2  łyżki kwaśnej śmietany

  • 1 łyżeczka masła (roztopionego)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłej wody. Wlać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 4-5 równych części. Każdą cześć rozwałkować, aby uzyskać okrągły placek o średnicy nieco mniejszej niż patelnia.

  • Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni po 4-5 minut z każdej strony.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3