Złocisty kurczak pieczony na płasko z ziemniakami: cały obiad z 1 blachy

Złocisty kurczak pieczony na płasko z ziemniakami: cały obiad z 1 blachy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Złocisty kurczak i pieczone ziemniaki, wszystko razem pieczone powoli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Złocisty kurczak pieczony na płasko z ziemniakami to  cały obiad z 1 blachy. Idealna rozwiązanie, gdy nie macie czasu, ani ochoty, stać przy kuchni non-stop. Złocista, chrupiąca skórka i soczyste mięso, a do tego pyszne ziemniaki. Wystarczy posiekać świeże warzywa lub wyjąć coś ze słoika i gotowe!

Składniki

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg

  • 1 kg ziemniaków

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 4 łyżki oliwy lub oleju

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego tymianek, oliwę, sok z cytryny, skórkę cytryny oraz sól i pieprz, zmiksować.

  • Kurczaka rozciąć wzdłuż mostka. Ułożyć tuszkę kurczaka piersią do dołu i nacisnąć obiema rękami na grzbiet tak, aby kurczak otworzył się i rozpłaszczył. 

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ziemniaki (umyte, obrane lub nie, przekrojone na pół). Ziemniaki skropić połową przygotowanej marynaty, wymieszać, rozłożyć równą warstwą.

  • Kurczaka natrzeć marynatą z obu stron. Ułożyć na płask na ziemniakach, skórką do góry.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec około 2 godzin. W trakcie pieczenia dwukrotnie polać kurczaka wytworzonym sosem. 

  • Podawać z sałatką z surowych warzyw lub kiszonkami. 

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).