Szynka wieprzowa pieczona z trzema rodzajami pieprzu, czyli przepis na pieprzną szynkę
2021-03-17
łatwy
60 min
4
Przepis na pieprzną szynkę dostałam od kuzynki, która piecze ją regularnie, po tym jak spróbowała mojej, delikatnej i łagodnej w smaku szynki. W porównaniu z moją jej szynka ma moc, ale okazało się, że u nas w domu również zyskała zagorzałych zwolenników. Szynka pieczona z trzema rodzajami pieprzu jest wyrazista i intensywna.
Zobacz wideo o szynce, klejnocie odświętnego stołu polskiego:
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
- 1 szczypta mielonego pieprzu cayenne
- 1 szklanka piwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- mięso delikatnie rozbić i natrzeć solą oraz pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Zawinąć folią i wstawić na 1,5 godziny do lodówki.
- Zamarynowaną szybkę obsmażyć na mocno rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron, po czym przełożyć do naczynia do pieczenia.
- Na reszcie tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i wyłożyć ją na mięso. Skropić je piwem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
- Po ok 20 minutach pieczenia wyłożyć na mięso marynowany, zielony pieprz. Podlać piwem i piec jeszcze ok 60 min. pod przykryciem.