Sztufada - przepis na wołowinę szpikowaną słoniną. Przepis wprost z bacinego zeszytu!
Dieta bezglutenowa
Sztufada (z włoskiego - stufata) to wołowa pieczeń, która jest gęsto szpikowana słoniną. Przyrządza się ją z chudszych kawałków wołowiny, dlatego mięso należy nadziać lub obłożyć tłuszczem, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu podczas pieczenia. Sztufadę można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Na ciepło doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami i sosem pieczeniowym, natomiast na zimno warto podać ją z dodatkiem chrzanu.
SKŁADNIKI
- 70 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, środkowa, plecówka, ligawa)
- 1/8 l octu
- 1/8 l wody
- 1 suszony grzybek
- 1-2 cebule
- 4 dag słoniny
- 1 łyżka oleju do natarcia mięsa
- 2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
- 1 łyżka mąki
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziaren ziela angielskiego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso (podłużny, gruby kawałek) opłukać, zalać octem rozcieńczonym wodą i pozostawić w chłodzie do następnego dnia.
- Wyjąć z octu, osuszyć, natrzeć olejem, obłożyć pokrajaną w talarki cebulą i położyć przykryte w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym okresie cebulę usunąć.
- Słoninę pokroić w słupki, posypać solą i pieprzem. Mięso naszpikować słoniną rzędami co 3-4 cm, natrzeć solą, oprószyć mąką osmażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Mięso włożyć do rondla, dodać opłukane pokruszone grzyby, pozostały z osmażenia tłuszcz i dusić pod przykryciem 2-3 godzin lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C podlewając wodą.
- Gdy pieczeń jest miękka, przełożyć na półmisek i okryć folią aluminiową.
- Jeśli sztufada ma być podana na ciepło, po kwadransie można ją pokroić w poprzek włókien nieco skośnie na grube na palec, szerokie plastry. Jeśli ma być podana na zimno, należy ją pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a potem przełożyć do lodówki.
Polecamy też inne dania z wołowiny:
Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach
Wołowina po burgundzku: przepis na danie na gorąco wyśmienite spotkanie w karnawale
Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie
Peposo: wołowina w czerwonym winie. Przepis na tradycyjne toskańskie danie