Sztufada - przepis na wołowinę szpikowaną słoniną. Przepis wprost z bacinego zeszytu!

2024-09-05
Sztufada - przepis na wołowinę szpikowaną słoniną
Autor: Shutterstock Sztufada wołowa to idealne danie na uroczysty obiad lub przyjęcie. 
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sztufada (z włoskiego - stufata) to wołowa pieczeń, która jest gęsto szpikowana słoniną. Przyrządza się ją z chudszych kawałków wołowiny, dlatego mięso należy nadziać lub obłożyć tłuszczem, aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu podczas pieczenia. Sztufadę można serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno. Na ciepło doskonale smakuje z gotowanymi ziemniakami i sosem pieczeniowym, natomiast na zimno warto podać ją z dodatkiem chrzanu.

SKŁADNIKI

  • 70 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, środkowa, plecówka, ligawa) 
  • 1/8 l octu
  • 1/8 l wody
  • 1 suszony grzybek
  • 1-2 cebule
  • 4 dag słoniny
  • 1 łyżka oleju do natarcia mięsa
  • 2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziaren ziela angielskiego
  • sól 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso (podłużny, gruby kawałek) opłukać, zalać octem rozcieńczonym wodą i pozostawić w chłodzie do następnego dnia.
  • Wyjąć z octu, osuszyć, natrzeć olejem, obłożyć pokrajaną w talarki cebulą i położyć przykryte w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym okresie cebulę usunąć.
  • Słoninę pokroić w słupki, posypać solą i pieprzem. Mięso naszpikować słoniną rzędami co 3-4 cm, natrzeć solą, oprószyć mąką osmażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.
  • Mięso włożyć do rondla, dodać opłukane pokruszone grzyby, pozostały z osmażenia tłuszcz i dusić pod przykryciem 2-3 godzin lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C podlewając wodą. 
  • Gdy pieczeń jest miękka, przełożyć na półmisek i okryć folią aluminiową. 
  • Jeśli sztufada ma być podana na ciepło, po kwadransie można ją pokroić w poprzek włókien nieco skośnie na grube na palec, szerokie plastry. Jeśli ma być podana na zimno, należy ją pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a potem przełożyć do lodówki.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Polecamy też inne dania z wołowiny:

Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach

Wołowina po burgundzku: przepis na danie na gorąco wyśmienite spotkanie w karnawale

Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie

Peposo: wołowina w czerwonym winie. Przepis na tradycyjne toskańskie danie

Redakcja
więcej