Sztufada - przepis na wołowinę szpikowaną słoniną

2022-08-18
Sztufada - przepis na wołowinę szpikowaną słoniną
Autor: Shutterstock Sztufada wołowa to idealne danie na uroczysty obiad lub przyjęcie. 
średni
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Sztufada (z włoskiego stufata) to pieczeń wołowa gęsto szpikowana słoniną. Sztufadę robi się z tańszych gatunków mięsa wołowego, które są chudsze. Dlatego należy mięso nadziać lub obłożyć tłuszczem, aby podczas pieczenia nie wysuszyło się nadmiernie. Sztufadę można podawać na gorąco lub zimno. Na ciepło świetnie smakuje z ziemniakami z wody i sosem pieczeniowym, na zimno warto podać ją z odrobiną chrzanu.

SKŁADNIKI

  • 70 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, środkowa, plecówka, ligawa) 
  • 1/8 l octu
  • 1/8 l wody
  • 1 suszony grzybek
  • 1-2 cebule
  • 4 dag słoniny
  • 1 łyżka oleju do natarcia mięsa
  • 2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziaren ziela angielskiego
  • sól 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso (podłużny, gruby kawałek) opłukać, zalać octem rozcieńczonym wodą i pozostawić w chłodzie do następnego dnia.
  • Wyjąć z octu, osuszyć, natrzeć olejem, obłożyć pokrajaną w talarki cebulą i położyć przykryte w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym okresie cebulę usunąć.
  • Słoninę pokroić w słupki, posypać solą i pieprzem. Mięso naszpikować słoniną rzędami co 3-4 cm, natrzeć solą, oprószyć mąką osmażyć na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron.
  • Mięso włożyć do rondla, dodać opłukane pokruszone grzyby, pozostały z osmażenia tłuszcz i dusić pod przykryciem 2-3 godzin lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C podlewając wodą. 
  • Gdy pieczeń jest miękka, przełożyć na półmisek i okryć folią aluminiową. 
  • Jeśli sztufada ma być podana na ciepło, po kwadransie można ją pokroić w poprzek włókien nieco skośnie na grube na palec, szerokie plastry. Jeśli ma być podana na zimno, należy ją pozostawić do całkowitego wystygnięcia, a potem przełożyć do lodówki.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Polecamy też inne dania z wołowiny:

Wołowina duszona po kozacku: przepis na soczyste mięso rozpływające się w ustach

Wołowina po burgundzku: przepis na danie na gorąco wyśmienite spotkanie w karnawale

Chrzanowa wołowina gotowana w rękawie

Peposo: wołowina w czerwonym winie. Przepis na tradycyjne toskańskie danie