Soczysty i aromatyczny kurczak smażony na płasko: przepis na kurczę TABAKA

Soczysty i aromatyczny kurczak smażony na płasko: przepis na kurczę TABAKA

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chrupiąca skórka i soczyste mięso kurczaka pieczonego na płasko rozsławiły kurczę tabaka na całym świecie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczysty i aromatyczny kurczak smażony na płasko to słynne gruzińskie kurczę tabaka. Potrawę przyrządza się smażąc rozpłaszczoną i obciążoną tuszkę kurczaka na maśle na patelni, aż do uzyskania chrupiącej, przyrumienionej skórka oraz delikatnego i soczystego mięsa.

Składniki

  • 1 cały kurczaka o wadze około 1,2 kg

  • 2 łyżeczki soli

  • 6 łyżek masła klarowanego lub zwykłego

  • 6 ząbków czosnku

  • 1/2 pęczka kolendry

  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozpłataj kurczaka, przecinając go wzdłuż mostka. Połóż kurczaka piersią do dołu, a grzbietem do góry na dużej desce do krojenia, przykryj kawałkiem plastiku i naciśnij na kręgosłup tak, aby rozcięta tuszka otworzyła się i rozpłaszczyła. Potrzeba włożyć w to trochę siły i zaangażowania. Dopraw tuszkę solą z obu stron i odstaw na bok.

  • Rozgrzej masło na dużej żeliwnej patelni na średnim ogniu. Połóż na patelni kurczaka skórą do dołu, dociąż ją ciężkim przedmiotem i smaż przez 20-25 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Odwróć i gotuj przez kolejne 20-25 minut lub do momentu, aż kurczak się usmaży.

  • Przełóż kurczaka na półmisek i odstaw na 5 minut. Polej kurczaka sosem przygotowanym z roztartego z oliwą czosnku i kolendry lub podawaj z tradycyjnym gruzińskim sosem tkemali. Możesz również udekorować kurczaka całymi gałązkami kolendry i kawałkami czerwonej papryczki chili.

Technika smażenia kurczaka tabaka

Technika tabaka polega na rozpłaszczeniu tuszy kurczaka i smażeniu jej powoli na maśle na dużej patelni zwanej „tapa”. Stąd nazwa kurczak tapaka lub tabaka. Patelnia tapa wyposażona jest w specjalną ciężką pokrywkę ze śrubą regulującą docisk. Kurczak smażony jest pod obciążeniem, dzięki czemu ładnie rumieni się jego skórka. Używanie masła jest niezbędne, ponieważ dodaje mnóstwa smaku. Czas smażenia uzależniony jest od wielkości ptaka. Zwykle potrzeba około 20-25 minut na każdą stronę. 

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, patelnia powinna mieć grube, ciężkie dno. Patelnie żeliwne to doskonały wybór. Patelnie z płaskim dnem są idealne, ponieważ zapewniają maksymalny kontakt z żywnością. Zrezygnuj z patelni grillowej. 

Będziesz także potrzebować sposobu na dociśnięcie kurczaka podczas smażenia, aby zapewnić maksymalny kontakt z skórki powierzchnią do gotowania. Idealnie byłoby, gdybyś miał patelnię tapa. Nie jest jednak łatwo znaleźć je poza Gruzją i Europą Wschodnią.

Jest jednak rozwiązanie, po prostu umieść kolejną żeliwną patelnię na kurczaku. Alternatywnie użyj garnka wypełnionego wodą. Moją ulubioną metodą jest użycie płaskiej żeliwnej prasy do grilla.

Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).