Pierś kurczaka z cebulą

2021-03-29
Smakowita pierś kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulą i serem
Autor: Shutterstock Doskonały sposób na soczystą pierś kurczaka
łatwy
20 min
4

Pierś kurczaka pieczona z cebulą to pyszne danie obiadowe. Mięso kurczaka zapieczone pod warstwą cebulowej konfitury i sera zachowuje soczystość. Tak przygotowana pierś kurczaka rozpływa się w ustach. 

Karmelizowaną cebulę można zrobić 1-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 4-5 dużych żółtych lub białych cebul obranych i pokrojonych
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 3 ząbki czosnku suszonego
  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub czerwonego wina lub sherry)
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • 4 piersi kurczaka bez skóry, po 1 na 1 osobę
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 4 duże plastry mozzarelli lub sera gruyere

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i olej, a następnie pokrojoną cebulę. Dopraw 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodaj gałązki tymianku i duś 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Podczas duszenia cebuli rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj masłem naczynie do pieczenia. Odłóż na bok.
  • Po 8 minutach zmniejsz ogień pod patelnią z cebulą i duś jeszcze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj czosnek, duś 1 minutę. Dodaj ocet balsamiczny i 1/3 szklanki bulionu wołowego. Mieszaj i gotuj przez około minutę, aż duszona cebulą będzie gęsta o konsystencji dżemu.
  • Dodaj około 1/2 szklanki karmelizowanej cebuli do przygotowanego naczynia do pieczenia i wlej pozostałe 1/3 szklanki bulionu wołowego do naczynia. Wymieszaj.
  • Pierś kurczaka przypraw solą, czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem i czosnkiem w proszku. Ułóż kurczaka w przygotowanym naczyniu do pieczenia i nałóż na każdą pierś karmelizowanej cebulę.
  • Wierzch każdej piersi przykryj plastrem sera. 
  • Piecz 25 minut lub do momentu, aż kurczak się upiecze, a ser zrumieni.