Smakowita pierś kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulą i serem

Smakowita pierś kurczaka pieczona z karmelizowaną cebulą i serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały sposób na soczystą pierś kurczaka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z cebulą to pyszne danie obiadowe. Mięso kurczaka zapieczone pod warstwą cebulowej konfitury i sera zachowuje soczystość. Tak przygotowana pierś kurczaka rozpływa się w ustach. 

Składniki

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka oleju lub oliwy

  • 4-5 dużych żółtych lub białych cebul obranych i pokrojonych

  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 2 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)

  • 3 ząbki czosnku suszonego

  • 1 łyżka octu balsamicznego (lub czerwonego wina lub sherry)

  • 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego

  • 4 piersi kurczaka bez skóry, po 1 na 1 osobę

  • 1/2 łyżeczki soli 

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 4 duże plastry mozzarelli lub sera gruyere

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i olej, a następnie pokrojoną cebulę. Dopraw 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodaj gałązki tymianku i duś 8 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Podczas duszenia cebuli rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj masłem naczynie do pieczenia. Odłóż na bok.

  • Po 8 minutach zmniejsz ogień pod patelnią z cebulą i duś jeszcze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Dodaj czosnek, duś 1 minutę. Dodaj ocet balsamiczny i 1/3 szklanki bulionu wołowego. Mieszaj i gotuj przez około minutę, aż duszona cebulą będzie gęsta o konsystencji dżemu.

  • Dodaj około 1/2 szklanki karmelizowanej cebuli do przygotowanego naczynia do pieczenia i wlej pozostałe 1/3 szklanki bulionu wołowego do naczynia. Wymieszaj.

  • Pierś kurczaka przypraw solą, czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem i czosnkiem w proszku. Ułóż kurczaka w przygotowanym naczyniu do pieczenia i nałóż na każdą pierś karmelizowanej cebulę.

  • Wierzch każdej piersi przykryj plastrem sera. 

  • Piecz 25 minut lub do momentu, aż kurczak się upiecze, a ser zrumieni. 

tip dnia

Karmelizowaną cebulę można zrobić 1-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3