Schab z morelami [WIDEO]

Schab z morelami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Schab nadziewany suszonymi morelami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wypróbuj przepis na schab pieczony, nadziewany suszonymi morelami. Schab nadziewany suszonymi morelami ładnie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Owoce nadają wieprzowinie delikatny owocowy smak i niezrównaną kruchość i soczystość. 

Składniki

  • 1,2 - 1,5 kg ładnego schabu bez warkocza

  • 200 g suszonych moreli

  • łyżeczka majeranku

  • 1/2 łyżeczki vegety

  • sól do smaku

  • łyżeczka oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Długi nóż wbijamy w środek mięsa i odrobinę poszerzamy nacięcie. W powstały otwór wkładamy morele.

  • Po nadzianiu schab odrobinę solimy i posypujemy majerankiem oraz vegetą.

  • Długi kawałek folii aluminiowej smarujemy olejem i mocno zawijamy mięso (trzykrotnie) i podwijamy boki. Rulon z mięsem umieszczamy w keksówce i pieczemy w 200 stopniach ok. 2 godziny. Po wyjęciu mięso zostawiamy w folii jeszcze przez ok. godzinę.

tip dnia

Przed nadzianiem schabu możesz włożyć do każdej moreli migdał.

Ocena: 3,3