Schab pieczony z marchewką, cebulą i cytryną - idealny na rodzinny obiad

2021-03-29
Schab pieczony z marchewką, cebulą i cytryną - idealny na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Soczysty i pyszny schab to najlepsze danie na rodzinny obiad
łatwy
20 min
4

Schab pieczony z marchewką, cebulą i cytryną to dobry pomysł na uroczysty obiad czy kolację, na przygotowanie których mamy mało czasu. Przyrządzenie takiego dania nie wymaga wysiłku, bo właściwie robi się samo, dobrze wygląda i  wspaniale smakuje.

Wypróbuj także inne przepisy ze schabem wieprzowym w roli głównej:

Schab pieczony w niskiej temperaturze: przepis na soczysty schab różowy w środku [WIDEO]

Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]

Schab pieczony w musztardzie i plastrach boczku [WIDEO]

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg środkowego schabu wieprzowego
  • 300 g marchewki
  • 300 g cebuli
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab, najlepiej nie za gruby, myjemy i po obsypaniu papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym (albo żeliwnym, jeśli takie posiadamy). Możemy go też, przed posypaniem przyprawami, skropić olejem.
  • Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki lub grube krążki. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Cytrynę szorujemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na cienkie plasterki. 
  • Marchewkę, pokrojoną cebulę i cytrynę układamy wokół mięsa, solimy je i pieprzymy. Ewentualnie dodajemy inne przyprawy, według własnego uznania.
  • Jarzyny polewamy odrobiną oleju i dodajemy trochę wody, by zanadto nie wyschły w czasie pieczenia i by powstał sos.
  • Schab z warzywami i cytryną pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180°C.
  • Przed podaniem kroimy mięso na plastry, układamy je na środku dużego półmiska, a po bokach upieczone warzywa.