Schab pieczony z marchewką, cebulą i cytryną - idealny na rodzinny obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Schab pieczony z marchewką, cebulą i cytryną to dobry pomysł na uroczysty obiad czy kolację, na przygotowanie których mamy mało czasu. Przyrządzenie takiego dania nie wymaga wysiłku, bo właściwie robi się samo, dobrze wygląda i wspaniale smakuje.
Wypróbuj także inne przepisy ze schabem wieprzowym w roli głównej:
Schab pieczony w niskiej temperaturze: przepis na soczysty schab różowy w środku [WIDEO]
Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina [WIDEO]
Schab pieczony w musztardzie i plastrach boczku [WIDEO]
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg środkowego schabu wieprzowego
- 300 g marchewki
- 300 g cebuli
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab, najlepiej nie za gruby, myjemy i po obsypaniu papryką, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym (albo żeliwnym, jeśli takie posiadamy). Możemy go też, przed posypaniem przyprawami, skropić olejem.
- Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki lub grube krążki. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Cytrynę szorujemy, parzymy wrzątkiem i kroimy na cienkie plasterki.
- Marchewkę, pokrojoną cebulę i cytrynę układamy wokół mięsa, solimy je i pieprzymy. Ewentualnie dodajemy inne przyprawy, według własnego uznania.
- Jarzyny polewamy odrobiną oleju i dodajemy trochę wody, by zanadto nie wyschły w czasie pieczenia i by powstał sos.
- Schab z warzywami i cytryną pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem kroimy mięso na plastry, układamy je na środku dużego półmiska, a po bokach upieczone warzywa.