Rolada z boczku wieprzowego: łatwy przepis na wędlinę z piekarnika

Rolada z boczku wieprzowego: łatwy przepis na wędlinę z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczona rolada z boczku wieprzowego przyprawiona ziołami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada z boczku wieprzowego tradycyjnie gości na świątecznych stołach. Nie widzę przeszkód, by tę pyszną wędlinę z piekarnik przygotować również w dzień powszedni. Każdy kto jest aktywny fizycznie może sobie pozwolić na kilka plasterków więcej. Oto łatwy przepis na roladę z boczku wieprzowego z piekarnika!

Składniki

  • 1,7 - 2 kg boczku wieprzowego, ze skórą, bez kości

  • ⅓ szklanki (80 ml) oliwy lub oleju

  • 1 duże jabłko, starte

  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej

  • 2 łyżki szczypioru, posiekanego

  • 1 łyżka szałwii suszonej

  • 2 łyżeczki tymianku suszonego

  • 2 łyżeczki rozmarynu suszonego

  • 1 łyżka (15 ml) musztardy Dijon

  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki (10 ml) płatków chili

  • skórka z jednej cytryny

  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj oliwę, jabłko, pietruszkę, szczypiorek, szałwię, tymianek, rozmaryn, musztardę, czosnek. Nałóż masę równomierną warstwą na boczek, około 1 cm od brzegu.

  • Posyp płatkami chili i startą skórką z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

  • Zaginając węższy bok boczku, tak jak w przypadku zwijania śpiwora, zwiń roladę, aż końce skóry się spotkają. Ułóż roladę szwem do dołu, a następnie zawiąż boczek sznurkiem bawełnianym, powinno wystarczyć około 6 okrążeń.

  • Osusz skórę ręcznikiem kuchennym, a następnie włóż roladę do lodówki bez przykrycia na noc, aby wysuszyć skórę. Zapewni to chrupkość skórki po upieczeniu.

  • Następnego dnia roladę z boczku wyjąć z lodówki na co najmniej 2 godziny przed pieczeniem, aby osiągnęła temperaturę pokojową.

  • Rozgrzej piekarnik do 230ºC lub do maksymalnej temperatury. Jeśli masz piec konwekcyjny, użyj ustawienia konwekcji.

  • W skórę wmasuj sól. Posmaruj całą roladę olejem i umieść na ruszcie.

  • Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 170ºC i, jeśli masz taką możliwość, przełącz na konwencjonalny tryb piekarnika. Piecz wieprzowinę przez 1 ½ godziny.

  • Wyjmij wieprzowinę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  • Gdy rolada wystygnie zdejmij sznurek i krój na cienkie plasterki.

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).