Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami: łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach

Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami: łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozpływające się w ustach udka kurczaka ze śliwkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pikantne udka kurczaka pieczone ze śliwkami to łatwy przepis na obiad rozpływający się w ustach. Dekadenckie w smaku, choć przepis czerpie ze spuścizny kuchni staropolskiej, udka słodkie i pikantne jednocześnie są po prostu przepyszne. 

Składniki

  • 6-8 udek kurczaka (w zależności od wielkości)

  • Na marynatę:

  • 2 śliwki (około 80g), pokrojone w ćwiartki i usunięte pestki

  • 1 łyżeczka całych nasion kolendry

  • 1 łyżeczka całych nasion kopru włoskiego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę

  • 1 łyżka cukru miodu

  • 3 łyżki octu z czerwonego wina

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Na blachę do pieczenia

  • 1 cebula, obrana i pokrojona w łódeczki

  • 6 ząbków czosnku, nieobranych

  • 6–8 śliwek (około 240g), przepołowionych i bez pestek

  • 1 łyżka cukru miodu

  • kilka gałązek tymianku do przybrania

  • do smaku sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj marynatę, miksując wszystko razem w robocie kuchennym, aż uzyskasz gładkie puree. Polej marynatą udka kurczaka i dobrze wymieszaj, aby upewnić się, że są równomiernie obtoczone. Przykryj i wstaw do lodówki, aby się zamarynowały: wystarczą 3 godziny, ale możesz zostawić na 24 godziny.

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C lub 200°C z termoobiegiem. Umieść cebulę, czosnek i połowę śliwek na dużej blasze do pieczenia.

  • Ułóż udka z kurczaka skórą do góry i polej kurczaka pozostałą marynatą. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 20 minut, następnie wyjmij blachę i wszystko dobrze polej sosem, który uformował się na dnie.

  • Zmniejsz temperaturę do 200°C lub 180°C z termoobiegiem i włóż kurczaka do piekarnika na kolejne 10 minut.

  • Dodaj pozostałe połówki śliwek. Polej miodem i piecz przez ostatnie 10 minut.

  • Wyjmij z piekarnika, ponownie polej wytworzonym sosem i udekoruj kilkoma gałązkami tymianku przed podaniem.

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).