Pierś kurczaka à la hasselback - nacinana i nadziewana, szybko pieczona

2021-03-29
Pierś kurczaka à la hasselback  - nacinana i nadziewana, szybko pieczona
Autor: Shutterstock Nadziewana, ponacinana, szybko pieczona pierś z kurczaka na pyszny obiad.
łatwy
45 min
4

Pierś kurczaka à la hasselback to pieczona pierś wcześniej ponacinana i nadziana smakowitym farszem. Hasselback to popularna metoda szybkiego pieczenia. W taki sam sposób można przygotować ziemniaki.

Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.

TOP 8 najlepszych przepisów na pierś kurczaka

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś kurczaka
  • 1 opakowanie surowego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
  • 150 g serka ricotta
  • sól, pieprz
  • garść startego cheddara
  • mielona papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwie połówki piersi umyć, osuszyć, ponacinać, ale nie kroić do końca (mięso ma pozostać w jednym kawałku).
  • Podsmażyć umyte liście szpinaku razem z czosnkiem, a gdy zmiękną, dodać ricottę.
  • Mieszanką wypełnić powstałe w mięsie kieszonki, doprawić solą i pieprzem. Posypać garścią startego cheddara i mieloną papryką.
  • Piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.