Pierś kurczaka à la hasselback - nacinana i nadziewana, szybko pieczona
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pierś kurczaka à la hasselback to pieczona pierś wcześniej ponacinana i nadziana smakowitym farszem. Hasselback to popularna metoda szybkiego pieczenia. W taki sam sposób można przygotować ziemniaki.
Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.
TOP 8 najlepszych przepisów na pierś kurczaka
SKŁADNIKI
- podwójna pierś kurczaka
- 1 opakowanie surowego szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
- 150 g serka ricotta
- sól, pieprz
- garść startego cheddara
- mielona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwie połówki piersi umyć, osuszyć, ponacinać, ale nie kroić do końca (mięso ma pozostać w jednym kawałku).
- Podsmażyć umyte liście szpinaku razem z czosnkiem, a gdy zmiękną, dodać ricottę.
- Mieszanką wypełnić powstałe w mięsie kieszonki, doprawić solą i pieprzem. Posypać garścią startego cheddara i mieloną papryką.
- Piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.