Pieczony schab nadziewany, obtoczony w ziołach: oryginalny przepis [WIDEO]

Pieczony schab nadziewany, obtoczony w ziołach: oryginalny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab nadziewany warto przed pieczeniem zasznurować, by nadać mu ładny kształt i by nadzienie pozostało w środku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Aromatyczny pieczony schab nadziewany i obtoczony ziołami to niecodzienna propozycja na obiad, którą możesz wykorzystać przygotowując świąteczny poczęstunek dla gości.

Składniki

  • 1,5 kg schabu

  • 20 dag tłustego twarogu

  • pół opakowania suszonych pomidorów

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 1 żółtko

  • 2 szczypty suszonego tymianku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 szczypty suszonej bazylii

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twaróg zmiksuj z pomidorami suszonymi tak, aby zostały jeszcze drobne kawałki pomidorów.

  • Dodaj żółtko jaja, sól, bułkę tartą, pokrojoną drobno natkę pietruszki i rozgnieciony czosnek.

  • Ostrym nożem w mięsie zrób kieszeń i nadziej mięso farszem. Mięso natrzyj suszonymi ziołami i solą.

  • Obsmaż na patelni z oliwą z oliwek z obydwu stron.

  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj do brytfanki pół szklanki wody, dzięki temu mięso nie będzie suche po upieczeniu.

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 75 minut.

Ocena: 4