Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad

Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste piersi kurczaka nadziewane plasterkami sera i pomidora

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Hasselback to sposób nacinania. Mięso, czy warzywa nacięte w harmonijkę szybciej się pieką. Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem to genialny trik na szybki obiad. Mięso jest soczyste i przepyszne!

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka, około 400 g

  • 2 pomidory, średniej wielkości

  • 80 g żółtego sera topliwego

  • 150 ml śmietany 

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki soli 

  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś naciąć w poprzek, w odstępach co 1,5 cm, nie przecinając do końca. Najlepiej wykonać nacięcia kładąc pierś między dwie pałeczki lub trzonki łyżek, w ten sposób ograniczamy nacięcie. 

  • Pomidory pokroić na plasterki średniej grubości. Ser pokroić również na plasterki. 

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śmietany, razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać na jednorodną marynatę.

  • Nacięte piersi zanurzyć w marynacie tak, aby pokryła również nacięcia. Pozostawić na 10 minut.

  • Filety z piersi kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wsunąć po plasterku pomidora i sera. Zalać marynatą.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 25-30 minut. 

  • Podawać z zieloną sałatą. 

Ważne wskazówki

Podczas pieczenia bądź czujny/czujna i kontroluj stopień wypieczenia piersi kurczaka, ponieważ łatwo ją przepiec. Najlepiej jest korzystać z termometru do pieczenia.

Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, to możesz dzień wcześniej wieczorem zamarynować pierś. Ale pamiętaj o szczelnym okryciu folią spożywczą, aby mięso nie wyschło w lodówce.

Przepis przewiduje użycie suszonych i mielonych przypraw takich jak słodka papryka i pieprz, ale możesz wypróbować dodatek ziół: tymianku, oregano, bazylii.

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).