Sznycle z filetu drobiowego w cytrynowym sosie: soczyste mięso w 30 minut
Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem: genialny trik na szybki obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste piersi kurczaka nadziewane plasterkami sera i pomidora
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Hasselback to sposób nacinania. Mięso, czy warzywa nacięte w harmonijkę szybciej się pieką. Pieczone piersi kurczaka hasselback nadziewane serem i pomidorem to genialny trik na szybki obiad. Mięso jest soczyste i przepyszne!
Składniki
2 filety z piersi kurczaka, około 400 g
2 pomidory, średniej wielkości
80 g żółtego sera topliwego
150 ml śmietany
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
Przygotowanie krok po kroku:
Pierś naciąć w poprzek, w odstępach co 1,5 cm, nie przecinając do końca. Najlepiej wykonać nacięcia kładąc pierś między dwie pałeczki lub trzonki łyżek, w ten sposób ograniczamy nacięcie.
Pomidory pokroić na plasterki średniej grubości. Ser pokroić również na plasterki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do śmietany, razem z pozostałymi składnikami. Wymieszać na jednorodną marynatę.
Nacięte piersi zanurzyć w marynacie tak, aby pokryła również nacięcia. Pozostawić na 10 minut.
Filety z piersi kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. W nacięcia wsunąć po plasterku pomidora i sera. Zalać marynatą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 25-30 minut.
Podawać z zieloną sałatą.
Ważne wskazówki
Podczas pieczenia bądź czujny/czujna i kontroluj stopień wypieczenia piersi kurczaka, ponieważ łatwo ją przepiec. Najlepiej jest korzystać z termometru do pieczenia.
Jeśli chcesz ułatwić sobie zadanie, to możesz dzień wcześniej wieczorem zamarynować pierś. Ale pamiętaj o szczelnym okryciu folią spożywczą, aby mięso nie wyschło w lodówce.
Przepis przewiduje użycie suszonych i mielonych przypraw takich jak słodka papryka i pieprz, ale możesz wypróbować dodatek ziół: tymianku, oregano, bazylii.