Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

2021-03-29
pieczona_perliczka_jak.jpg
Autor: Shutterstock Mięso perliczki jest smaczne i chude, dlatego wskazane jest dla osób walczących z nadwagą
łatwy
80 min
4

Dieta bezglutenowa

Podajemy przepis na pieczoną perliczkę. Po latach zapomnienia perliczki pojawiają się coraz częściej w polskich supermarketach, w cenie ok. 20 zł za kilogram. Warto się skusić na nią, bo perliczka ma doskonałe mięso - zdrowe i o ciekawym smaku. Jak przyrządzić perliczkę? Oto najlepszy przepis.

Uwaga! Perliczka ma chude mięso, dlatego warto ją obłożyć i obwiązać słoniną lub boczkiem.

SKŁADNIKI

  • 1 perliczka
  • 25-35 dkg boczku wędzonego - 2/3 pokrojonego w cienkie plasterki (boczek lekko zamrozić, wtedy będzie można go bardzo cienko pokroić), resztę w słupki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej lub masło klarowane do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Perliczkę umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami (uwaga na sól, boczek wędzony jest także słony). Pozostawić na noc w chłodzie.
  • Następnie perliczkę naszpikować boczkiem pokrojonym w słupki i owinąć plasterkami boczku, związać nitką.
  • Piec w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC - przez godzinę lub dłużej (zgodnie z regułą: godzina pieczenia na kilogram mięsa).
  • Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę, by boczek i perliczka się zrumieniły.
5 zasad, jak upiec mięso