Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]

Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczyste z nogi indyka jest soczyste i pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczone podudzie z indyka jest idealne, gdy do obiadu siada mniej niż 8 osób. Nogi indycze są dużych rozmiarów i na rodzinny obiad wystarczą 2 lub 3 pałki wielkości małej maczugi. Polecam Wam ten przepis, bo jest prosty i łatwy. Cała tajemnica soczystości mięsa to zamarynowanie indyczych nóg w musztardzie. Potem do piekarnika i gotowe! 

Składniki

  • 2 podudzia z nogi indyka o wadze około 450 g każde, po usunięciu kości pozostanie razem około 800 g mięsa

  • 4 łyżki musztardy

  • 1 łyżka przyprawy do indyka lub ziół prowansalskich

  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podudzia indyka posmarować musztardą.

  • Zamarynowane nogi indyka przykryć i pozostawić w lodówce na 2-4 godziny.

  • Nogi indyka wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Mięso przyprawić mieszanką ziół i oprószyć pieprzem.

  • Nogi owinąć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz. Owinięte nogi przełożyć na blachę.

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnik i piec 90 minut w 180°C. Następnie rozwinąć lub rozciąć folię i piec 30 minut w 220°C.

  • Podawać z pieczonymi lub duszonymi warzywami. Zobacz galerię zdjęć krok po kroku poniżej. 

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).