Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze w musztardzie [GALERIA FOTO]

Pieczona noga z indyka: przepis na pałkę indyczą marynowaną w musztardzie
Autor: Shutterstock Pieczyste z nogi indyka jest soczyste i pyszne
łatwy
10 min
4

Pieczone podudzie z indyka jest idealne, gdy do obiadu siada mniej niż 8 osób. Nogi indycze są dużych rozmiarów i na rodzinny obiad wystarczą 2 lub 3 pałki wielkości małej maczugi. Polecam Wam ten przepis, bo jest prosty i łatwy. Cała tajemnica soczystości mięsa to zamarynowanie indyczych nóg w musztardzie. Potem do piekarnika i gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 2 podudzia z nogi indyka o wadze około 450 g każde, po usunięciu kości pozostanie razem około 800 g mięsa
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżka przyprawy do indyka lub ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podudzia indyka posmarować musztardą.
  • Zamarynowane nogi indyka przykryć i pozostawić w lodówce na 2-4 godziny.
  • Nogi indyka wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. 
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Mięso przyprawić mieszanką ziół i oprószyć pieprzem.
  • Nogi owinąć folią aluminiową, błyszczącą stroną na zewnątrz. Owinięte nogi przełożyć na blachę.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnik i piec 90 minut w 180°C. Następnie rozwinąć lub rozciąć folię i piec 30 minut w 220°C.
  • Podawać z pieczonymi lub duszonymi warzywami. Zobacz galerię zdjęć krok po kroku poniżej. 
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej