Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze [FOTO KROK PO KROKU]
Pieczona kaczka marynowana w piwie: nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kaczka po pekińsku marynowana w piwie i pieczona podana z sosem śliwkowym i zieloną cebulką
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pieczona kaczka marynowana w piwie to dużo łatwiejszy przepis na kaszkę po pekińsku. Przepis jest specjalnie przystosowany do domowych piekarników, w których nie można zawiesić kaczej tuszki na haczyku i piec pionowo. Kluczowy dla smaku jest tu czas marynowania w piwie z przyprawami. Oto nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku!
Składniki
1 kaczka rasy pekin(1,5 kg - 2 kg), wypatroszona i oczyszczona
1 szklanka piwa do polewania w czasie pieczenia
Na marynatę:
4 szklanki (1000 ml) wody
1-3 suszone chili
130 g (1/2 szklanki) soli kamiennej
1/3 szklanki (60 gramów) ciemnobrązowego cukru
1/4 szklanki (50 gramów) cukru pudru
2 kostki bulionu drobiowego
6 ząbków czosnku, rozgniecionych
5 cm (30 gramów) imbiru, pokrojonego w plasterki
oraz przyprawy:
2 łyżki pieprzu syczuańskiego
1 łyżka białego pieprzu
1 laska cynamonu (12 gramów)
5 sztuk (8 gramów) anyżu gwiazdkowego
6 dużych (3 gramy) suszonych liści laurowych
1 1/2 łyżki (9 gramów) nasion kminku
1 łyżka (6 gramów) nasion kopru włoskiego
1 czarny kardamon lub 6 zielonych kardamonów
1/2 łyżeczki (3 gramy) całych goździków
4 szklanki (1000 ml) piwa jasnego
Przygotowanie krok po kroku:
Suche przyprawy rozkrusz w moździerzu lub za pomocą młynka do przypraw - powinny być grubo zmielone.
Do dużego garnka dodaj zmielone przyprawy, całe suszone chili, sól, oba rodzaje cukru, rozgnieciony czosnek, plasterki imbiru i wodę. Zagotować, a następnie gotować na średnim ogniu przez 30 minut pod przykryciem.
Marynatę zdjąć z ognia, dodać piwo i pozostawić do ostygnięcia.
Gdy marynata ostygnie, zanurzyć w niej kaczkę i marynować co najmniej 18 godzin, a najlepiej do 48 godzin. W trakcie co 6 godzin przekręcać kaczkę.
Rozgrzać piekarnik do 150°C.
Kaczkę wyjąć z marynaty. Usunąć przyprawy, w razie potrzeby jeśli coś się do niej przykleiło, spłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Zaszyć lub spiąć wykałaczkami skórę wokół szyi oraz koło ogona.
Kaczkę posmarować piwem. Ułożyć na ruszcie piersią do góry, pod spodem wstawić blachę wyłożoną folią aluminiową.
Kaczkę piec 3 godziny w temperaturze 150°C. Co pół godziny kaczkę polać 2 łyżkami piwa.
Jeśli uznasz, że jest zbyt mało przyrumieniona, ostatnie 20 minut piecz w temperaturze 190°C.
Po upieczeniu usuń sznurek lub wykałaczki, odetnij nóżki i pokrój pierś na plasterki.
Podawaj póki gorąca!
Więcej przepisów na kaczkę
Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Kacze udka pieczone z jabłkami
Piersi kaczki - jak przyrządzić?
Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym
Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi