Pieczona kaczka marynowana w piwie: nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku

Pieczona kaczka marynowana w piwie: nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kaczka po pekińsku marynowana w piwie i pieczona podana z sosem śliwkowym i zieloną cebulką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczona kaczka marynowana w piwie to dużo łatwiejszy przepis na kaszkę po pekińsku. Przepis jest specjalnie przystosowany do domowych piekarników, w których nie można zawiesić kaczej tuszki na haczyku i piec pionowo. Kluczowy dla smaku jest tu czas marynowania w piwie z przyprawami. Oto nowy, rewelacyjny przepis na kaczkę po pekińsku!

Składniki

  • 1 kaczka rasy pekin(1,5 kg - 2 kg), wypatroszona i oczyszczona

  • 1 szklanka piwa do polewania w czasie pieczenia

  • Na marynatę:

  • 4 szklanki (1000 ml) wody

  • 1-3 suszone chili

  • 130 g (1/2 szklanki) soli kamiennej

  • 1/3 szklanki (60 gramów) ciemnobrązowego cukru

  • 1/4 szklanki (50 gramów) cukru pudru

  • 2 kostki bulionu drobiowego

  • 6 ząbków czosnku, rozgniecionych

  • 5 cm (30 gramów) imbiru, pokrojonego w plasterki

  • oraz przyprawy:

  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego

  • 1 łyżka białego pieprzu

  • 1 laska cynamonu (12 gramów)

  • 5 sztuk (8 gramów) anyżu gwiazdkowego

  • 6 dużych (3 gramy) suszonych liści laurowych

  • 1 1/2 łyżki (9 gramów) nasion kminku

  • 1 łyżka (6 gramów) nasion kopru włoskiego

  • 1 czarny kardamon lub 6 zielonych kardamonów

  • 1/2 łyżeczki (3 gramy) całych goździków

  • 4 szklanki (1000 ml) piwa jasnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Suche przyprawy rozkrusz w moździerzu lub za pomocą młynka do przypraw - powinny być grubo zmielone.

  • Do dużego garnka dodaj zmielone przyprawy, całe suszone chili, sól, oba rodzaje cukru, rozgnieciony czosnek, plasterki imbiru i wodę. Zagotować, a następnie gotować na średnim ogniu przez 30 minut pod przykryciem.

  • Marynatę zdjąć z ognia, dodać piwo i pozostawić do ostygnięcia.

  • Gdy marynata ostygnie, zanurzyć w niej kaczkę i marynować co najmniej 18 godzin, a najlepiej do 48 godzin. W trakcie co 6 godzin przekręcać kaczkę.

  • Rozgrzać piekarnik do 150°C.

  • Kaczkę wyjąć z marynaty. Usunąć przyprawy, w razie potrzeby jeśli coś się do niej przykleiło, spłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Zaszyć lub spiąć wykałaczkami skórę wokół szyi oraz koło ogona.

  • Kaczkę posmarować piwem. Ułożyć na ruszcie piersią do góry, pod spodem wstawić blachę wyłożoną folią aluminiową.

  • Kaczkę piec 3 godziny w temperaturze 150°C. Co pół godziny kaczkę polać 2 łyżkami piwa. 

  • Jeśli uznasz, że jest zbyt mało przyrumieniona, ostatnie 20 minut piecz w temperaturze 190°C.

  • Po upieczeniu usuń sznurek lub wykałaczki, odetnij nóżki i pokrój pierś na plasterki. 

  • Podawaj póki gorąca!

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).