Pieczona cielęcina: mostek cielęcy faszerowany [przepis]

2021-03-29
pieczona-cielecina-jak-przyrzadzac.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Do pieczenia nadają się różne gatunki cielęciny - także mostek
średni
100 min
4

Mostek cielęcy świetnie smakuje faszerowany i upieczony. Warto jak najczęściej przyrządzać pieczoną cielęcinę  - to mięso zdrowe i łatwiejsze w przygotowaniu niż bardziej "dojrzała" wołowina. Podajemy przepis na pyszny mostek cielęcy faszerowany - pieczony w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg mostka cielęcego
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • czerstwa bułka kajzerka
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • po łyżce siekanej pietruszki i koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • ocet

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skropić mięso octem. Między żeberkami a powłoką mięsną mostka zrobić kieszeń na nadzienie.
  • Natrzeć solą od wewnątrz i z zewnątrz, odstawić na godzinę.
  • Przygotować farsz: namoczyć bułkę w ciepłym mleku, rozetrzeć, dodać masło utarte na krem, 2 żółtka, ubite na pianę białko i zieleninę, lekko osolić, popieprzyć, przyprawić gałką muszkatołową.
  • Włożyć nadzienie do wnętrza mostka, zaszyć otwór bawełnianą nicią.
  • Na dno brytfanki wlać rozgrzaną oliwę, ułożyć na niej mięso, skropić je wodą. Piec w temp. 150 st. C przez ok. 1-1,5 godz.
  • W trakcie pieczenia podlewać sosem spod pieczeni. Wyparowany sos uzupełniać wodą.