Pieczona biała kiełbasa parzona - pyszne danie nie tylko na Wielkanoc

Pieczona biała kiełbasa parzona - pyszne danie nie tylko na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa parzona może doskonale smakować odpowiednio upieczona

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona biała kiełbasa parzona to sposób na podgrzanie białej kiełbasy parzonej bez straty jej smaku, a nawet z zyskiem. Rumiana skórka, aromat cebuli i czosnku, czego chcieć więcej?

Składniki

  • 800 g białej kiełbasy parzonej

  • 1 duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 4 łyżki oleju

  • po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu

  • ⅓ łyżeczki tymianku

  • ⅓ łyżeczki pieprzu

  • około 3/4 szklanki wody

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Lekko posolić.

  • Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Ułożyć obok siebie pętka kiełbasy i wierzch kiełbasy posmarować resztą marynaty.

  • Cebulę pokroić w piórka. Położyć na wierzchu. Czosnek częściowo ułożyć w łupinkach, częściowo obrać, powtykać między kiełbasę.

  • Podlać około 3/4 szklanki wody (kiełbasa nie ma w niej całkowicie pływać, tylko być lekko podlana).

  • Kiełbasę piec przez około 35 minut w temperaturze 190°C, aż wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia lekko podlewać kiełbasę wodą. Pieczoną białą kiełbasę podawać na ciepło z chrzanem.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3