Wołowina z sosem sriracha - przepis na fantastyczną wołowinę na ostro
Pieczona biała kiełbasa parzona - pyszne danie nie tylko na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Biała kiełbasa parzona może doskonale smakować odpowiednio upieczona
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pieczona biała kiełbasa parzona to sposób na podgrzanie białej kiełbasy parzonej bez straty jej smaku, a nawet z zyskiem. Rumiana skórka, aromat cebuli i czosnku, czego chcieć więcej?
Składniki
800 g białej kiełbasy parzonej
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju
po ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, majeranku i rozmarynu
⅓ łyżeczki tymianku
⅓ łyżeczki pieprzu
około 3/4 szklanki wody
sól
Przygotowanie krok po kroku:
W miseczce wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, zioła oraz pieprz. Kiełbasę lekko ponacinać od góry. Lekko posolić.
Żaroodporne naczynie posmarować częścią marynaty. Ułożyć obok siebie pętka kiełbasy i wierzch kiełbasy posmarować resztą marynaty.
Cebulę pokroić w piórka. Położyć na wierzchu. Czosnek częściowo ułożyć w łupinkach, częściowo obrać, powtykać między kiełbasę.
Podlać około 3/4 szklanki wody (kiełbasa nie ma w niej całkowicie pływać, tylko być lekko podlana).
Kiełbasę piec przez około 35 minut w temperaturze 190°C, aż wyraźnie się zarumieni. Podczas pieczenia lekko podlewać kiełbasę wodą. Pieczoną białą kiełbasę podawać na ciepło z chrzanem.
Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska