Pieczeń z filetu drobiowego i mortadeli z pistacjami: łatwy przepis na domową wędlinę

Pieczeń rzymska z filetu drobiowego i mortadeli z pistacjami: łatwy przepis na domową wędlinę
Autor: Shutterstock Wykwintna pieczeń rzymska z piersi kurczaka i mortadeli
łatwy
45 min
4

Pieczeń z filetu drobiowego i mortadeli z pistacjami to łatwy przepis na domową wędlinę. Pieczeń z pistacjami prezentuje się niezwykle okazale, bez pistacji urozmaici codzienną kanapkę. 

SKŁADNIKI

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g mortadeli lub innej wędliny homogenizowanej np. parówkowej
  • 200 g twarogu półtłustego, mielonego lub serek ricotta
  • 70 g pistacji, bez łupin
  • 70 g parmezanu, startego
  • 70 g bułki tartej
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, startej
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego na cienkie plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby przygotować pieczeń z filetu drobiowego, zacznij od wyłuskania pistacji i usunięcia skórki: w tym celu należy pistacje blanszować przez kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie osuszyć i wytrzeć ręcznikiem kuchennym, aby usunąć resztki skórki. Gdy to zrobisz, odłóż pistacje na bok.
  • Pokrój pierś z kurczaka na kawałki i przełóż do malaksera i grubo posiekaj. To samo zrób z mortadelą.
  • Do zmielonego mięsa dodaj sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową.
  • Następnie dodaj kremowy twaróg i parmezan, wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pistacje.
  • Formę keksową posmaruj olejem i wyłóż plasterkami boczku, starając się ułożyć je na zakładkę.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-55 minut w temperaturze 180°C.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej