Pieczeń z filetu drobiowego i mortadeli z pistacjami: łatwy przepis na domową wędlinę
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Pieczeń z filetu drobiowego i mortadeli z pistacjami to łatwy przepis na domową wędlinę. Pieczeń z pistacjami prezentuje się niezwykle okazale, bez pistacji urozmaici codzienną kanapkę.
SKŁADNIKI
- 400 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g mortadeli lub innej wędliny homogenizowanej np. parówkowej
- 200 g twarogu półtłustego, mielonego lub serek ricotta
- 70 g pistacji, bez łupin
- 70 g parmezanu, startego
- 70 g bułki tartej
- 1 szczypta gałki muszkatołowej, startej
- sól i pieprz do smaku
- 250 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego na cienkie plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby przygotować pieczeń z filetu drobiowego, zacznij od wyłuskania pistacji i usunięcia skórki: w tym celu należy pistacje blanszować przez kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie osuszyć i wytrzeć ręcznikiem kuchennym, aby usunąć resztki skórki. Gdy to zrobisz, odłóż pistacje na bok.
- Pokrój pierś z kurczaka na kawałki i przełóż do malaksera i grubo posiekaj. To samo zrób z mortadelą.
- Do zmielonego mięsa dodaj sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową.
- Następnie dodaj kremowy twaróg i parmezan, wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pistacje.
- Formę keksową posmaruj olejem i wyłóż plasterkami boczku, starając się ułożyć je na zakładkę.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-55 minut w temperaturze 180°C.