Pieczeń rzymska z filetu drobiowego i mortadeli z pistacjami: łatwy przepis na domową wędlinę

Pieczeń rzymska z filetu drobiowego i mortadeli z pistacjami: łatwy przepis na domową wędlinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wykwintna pieczeń rzymska z piersi kurczaka i mortadeli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczeń z filetu drobiowego i mortadeli z pistacjami to łatwy przepis na domową wędlinę. Pieczeń z pistacjami prezentuje się niezwykle okazale, bez pistacji urozmaici codzienną kanapkę. 

Składniki

  • 400 g filetu z piersi kurczaka

  • 200 g mortadeli lub innej wędliny homogenizowanej np. parówkowej

  • 200 g twarogu półtłustego, mielonego lub serek ricotta

  • 70 g pistacji, bez łupin

  • 70 g parmezanu, startego

  • 70 g bułki tartej

  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, startej

  • sól i pieprz do smaku

  • 250 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego na cienkie plasterki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Aby przygotować pieczeń z filetu drobiowego, zacznij od wyłuskania pistacji i usunięcia skórki: w tym celu należy pistacje blanszować przez kilka minut we wrzącej wodzie, a następnie osuszyć i wytrzeć ręcznikiem kuchennym, aby usunąć resztki skórki. Gdy to zrobisz, odłóż pistacje na bok.

  • Pokrój pierś z kurczaka na kawałki i przełóż do malaksera i grubo posiekaj. To samo zrób z mortadelą.

  • Do zmielonego mięsa dodaj sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową.

  • Następnie dodaj kremowy twaróg i parmezan, wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pistacje.

  • Formę keksową posmaruj olejem i wyłóż plasterkami boczku, starając się ułożyć je na zakładkę.

  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45-55 minut w temperaturze 180°C.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).