Pałki kurczaka w chrupiącym cieście czosnkowym: łatwy przepis na pieczone nóżki

Pałki kurczaka w chrupiącym cieście czosnkowym: łatwy przepis na pieczone nóżki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pałki kurczaka to wdzięczny materiał na wiele pysznych potraw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pałki kurczaka w cieście czosnkowym to niezwykle łatwy przepis na pieczone nóżki. Soczyste mięso w chrupiącym cieście uwiedzie Was swoim smakiem od pierwszego kęsa. Polecam ten niezwykły przepis na pyszne pieczone pałki! 

Składniki

  • 1,3 kg pałek kurczaka

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżeczki ostrej musztardy

  • 1 główka czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 2 łyżki mąki

  • 2-3 łyżki oleju

  • 2 cebule

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka rozmącić, dodać do nich musztardę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać na jednorodną mieszaninę.

  • W tej mieszaninie zanurzyć pałki kurczaka, wymieszać, aby każda nóżka była dobrze obtoczona marynatą.

  • Wstawić na 60 minut do lodówki.

  • Wyjąć z lodówki, wymieszać, dodać mąkę i ponownie wymieszać.

  • Piekarnik rozgrzać do 220°C. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 1-2 łyżki oleju. Rozłożyć pokrojoną w piórka cebulę.

  • Na cebuli ułożyć pałki kurczaka, polać pozostałym ciastem w którym się nóżki marynowały. Polać 1 łyżką oleju

  • Piec około 1 godziny. Ciasto powinno się ładnie zrumienić.

  • Podawać z pieczonymi warzywami.

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).