Pałki kurczaka pieczone w cytrusach [WIDEO]

Pałki kurczaka pieczone w cytrusach [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pałki kurczaka pieczone w cytrusach to świeże i soczyste danie z popularnych kurzych podudzi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pałki kurczaka pieczone w cytrusach to świetny pomysł na egzotyczny obiad rodzinny. Świeży smak i soczystość nóżek zapewnia dodatek pomarańczy lub cytryn. Można użyć także limony. Aromatyczne nóżki kurczaka zyskają aprobatę dużych i małych domowników. 

Składniki

  • 16 kurzych pałek, czyli podudzia kurzego

  • 1 szklanka czerwonego wina

  • 3 łyżki oliwy

  • 3 pomarańcze, skórka i sok z jednej oraz dwie cytryny przekrojone w poprzek na połowy

  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione

  • kilka gałązek oregano lub 1 łyżeczka suszonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Używając ostrego wąskiego noża naciąć w kilku miejscach mięso na każdej z nóżek.

  • Nóżki wrzucić do foliowego rękawa do pieczenia lub do brytfanny, wlać wino, oliwę i sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, czosnek, oregano i dużą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Marynować przez około pół godziny. 

  • Dopiero po zamarynowaniu posolić. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Dołożyć przecięte na pół pomarańcze i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C.

  • Podawać razem z pieczonymi ziemniakami i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.

Ocena: 4,3