Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Pałki kurczaka pieczone w cytrusach [WIDEO]
![Pałki kurczaka pieczone w cytrusach [WIDEO]](https://cdn21.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/shutterstock_738603100.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pałki kurczaka pieczone w cytrusach to świeże i soczyste danie z popularnych kurzych podudzi.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Pałki kurczaka pieczone w cytrusach to świetny pomysł na egzotyczny obiad rodzinny. Świeży smak i soczystość nóżek zapewnia dodatek pomarańczy lub cytryn. Można użyć także limony. Aromatyczne nóżki kurczaka zyskają aprobatę dużych i małych domowników.
Składniki
16 kurzych pałek, czyli podudzia kurzego
1 szklanka czerwonego wina
3 łyżki oliwy
3 pomarańcze, skórka i sok z jednej oraz dwie cytryny przekrojone w poprzek na połowy
4 ząbki czosnku, rozgniecione
kilka gałązek oregano lub 1 łyżeczka suszonego
Przygotowanie krok po kroku:
Używając ostrego wąskiego noża naciąć w kilku miejscach mięso na każdej z nóżek.
Nóżki wrzucić do foliowego rękawa do pieczenia lub do brytfanny, wlać wino, oliwę i sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, czosnek, oregano i dużą szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Marynować przez około pół godziny.
Dopiero po zamarynowaniu posolić. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Dołożyć przecięte na pół pomarańcze i piec przez około 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Podawać razem z pieczonymi ziemniakami i kieliszkiem dobrego czerwonego wina.