Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście to proste do przygotowania pyszne danie jednogarnkowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karkówka pieczona na kiszonej kapuście to doskonały sposób na proste przygotowanie soczystych plastrów mięsa i  pysznej kapusty, będącej dodatkiem do niego.

Składniki

  • 4 dość grube plastry karkówki

  • 4 łyżki oleju

  • sól,

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej

  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

  • 600 g kiszonej kapusty

  • 1 łyżeczka domowej wegety

  • pół łyżeczki kminku

  • 4-5 kulek ziela angielskiego

  • 3-4 liście laurowe

  • 1 szklanka wody lub bulionu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę, jeżeli mocno kwaśna przepłukujemy), rozkładamy w naczyniu żaroodpornym,przyprawiamy.

  • Przygotowujemy marynatę, łącząc olej z przyprawami, następnie nacieramy plastry karkówki.

  • Mięso układamy na kapuście kiszonej, najlepiej plastry obok siebie,wlewamy wodę lub bulion.

  • Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy - 1 godzinę 15 minut do półtorej godziny - w międzyczasie sprawdzamy widelcem,długość pieczenia zależy od jakości i grubości plastrów mięsa. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkrywamy, aby karkówka się lekko przyrumieniła.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2