Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie: przepis jak upiec kaczkę żeby była soczysta

Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie: przepis jak upiec kaczkę żeby była soczysta

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonała kaczka pieczona z jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kaczka z jabłkami to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych potraw. Wystarczy tylko kaczkę przyprawić, obłożyć pokrojonymi jabłkami i wstawić do piekarnika. Jeśli zależy Wam na miękkim kaczym mięsie i chrupkiej skórce, upieczcie kaczkę w rękawie. To proste!

Składniki

  • 1 kaczka, około 1,5 kg wagi

  • 3 jabłka

  • 4 łyżeczki majeranku

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaczkę natrzeć solą i pozostałymi przyprawami z zewnątrz, a także wewnątrz. 

  • Jedno jabłko pokroić w kostkę. Jabłkiem napełnić wnętrze kaczki. Pozostałe jabłka pokroić w poprzek na grube plastry. 

  • Kaczkę włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia. Obłożyć plastrami jabłek. Dobrze zamknąć. Ewentualnie nakłuć rękaw zgodnie z instrukcją producenta. 

  • Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. 

  • Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe! Teraz można kaczkę podawać i kroić. 

  • Zobacz także poniżej, jak przygotować kaczkę krok po kroku. 

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).