Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie: przepis jak upiec kaczkę żeby była soczysta

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Doskonała kaczka pieczona z jabłkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kaczka z jabłkami to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych potraw. Wystarczy tylko kaczkę przyprawić, obłożyć pokrojonymi jabłkami i wstawić do piekarnika. Jeśli zależy Wam na miękkim kaczym mięsie i chrupkiej skórce, upieczcie kaczkę w rękawie. To proste!
Składniki
1 kaczka, około 1,5 kg wagi
3 jabłka
4 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie krok po kroku:
Kaczkę natrzeć solą i pozostałymi przyprawami z zewnątrz, a także wewnątrz.
Jedno jabłko pokroić w kostkę. Jabłkiem napełnić wnętrze kaczki. Pozostałe jabłka pokroić w poprzek na grube plastry.
Kaczkę włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia. Obłożyć plastrami jabłek. Dobrze zamknąć. Ewentualnie nakłuć rękaw zgodnie z instrukcją producenta.
Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę.
Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe! Teraz można kaczkę podawać i kroić.
Zobacz także poniżej, jak przygotować kaczkę krok po kroku.
Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Kacze udka pieczone z jabłkami
Piersi kaczki - jak przyrządzić?