Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie: przepis, jak upiec kaczkę żeby była soczysta

Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie
Autor: Shutterstock Doskonała kaczka pieczona z jabłkami
łatwy
15 min
4

Kaczka z jabłkami to klasyka, która zachwyca smakiem i łatwością przygotowania. Wystarczy dobrze doprawić kaczkę, dodać aromatyczne kawałki jabłek i włożyć całość do piekarnika. Chcecie miękkiego, soczystego mięsa i idealnie chrupiącej skórki? Upieczcie kaczkę w rękawie – to niezawodny trik, który gwarantuje doskonały efekt. Pyszne danie w kilku prostych krokach!
 

Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:

Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz

Kacze udka pieczone z jabłkami 

Piersi kaczki - jak przyrządzić?

Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym

Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi

Więcej przepisów na pieczoną kaczkę znajdziesz w galerii na końcu tekstu

SKŁADNIKI

  • 1 kaczka, około 1,5 kg wagi
  • 3 jabłka
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaczkę natrzeć solą i pozostałymi przyprawami z zewnątrz, a także wewnątrz. 
  • Jedno jabłko pokroić w kostkę. Jabłkiem napełnić wnętrze kaczki. Pozostałe jabłka pokroić w poprzek na grube plastry. 
  • Kaczkę włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia. Obłożyć plastrami jabłek. Dobrze zamknąć. Ewentualnie nakłuć rękaw zgodnie z instrukcją producenta. 
  • Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. 
  • Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe! Teraz można kaczkę podawać i kroić. 
  • Zobacz także poniżej, jak przygotować kaczkę krok po kroku. 
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej