Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie: przepis, jak upiec kaczkę żeby była soczysta
2025-01-02
łatwy
15 min
4
Kaczka z jabłkami to klasyka, która zachwyca smakiem i łatwością przygotowania. Wystarczy dobrze doprawić kaczkę, dodać aromatyczne kawałki jabłek i włożyć całość do piekarnika. Chcecie miękkiego, soczystego mięsa i idealnie chrupiącej skórki? Upieczcie kaczkę w rękawie – to niezawodny trik, który gwarantuje doskonały efekt. Pyszne danie w kilku prostych krokach!
Głodni? Oto kilka super przepisów z kaczką w roli głównej:
Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz
Kacze udka pieczone z jabłkami
Piersi kaczki - jak przyrządzić?
Kacze żołądki duszone w sosie koperkowym
Czernina, czarnina: przepis na zupę z kaczej krwi
Więcej przepisów na pieczoną kaczkę znajdziesz w galerii na końcu tekstu
SKŁADNIKI
- 1 kaczka, około 1,5 kg wagi
- 3 jabłka
- 4 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaczkę natrzeć solą i pozostałymi przyprawami z zewnątrz, a także wewnątrz.
- Jedno jabłko pokroić w kostkę. Jabłkiem napełnić wnętrze kaczki. Pozostałe jabłka pokroić w poprzek na grube plastry.
- Kaczkę włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia. Obłożyć plastrami jabłek. Dobrze zamknąć. Ewentualnie nakłuć rękaw zgodnie z instrukcją producenta.
- Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę.
- Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe! Teraz można kaczkę podawać i kroić.
- Zobacz także poniżej, jak przygotować kaczkę krok po kroku.
Dlaczego warto jeść śliwki?