Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem: łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki

Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem: łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste i rozpływające się w ustach kacze udka pieczone z pomarańczą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem rozpływają się w ustach. Miękkie, ciemne mięso kaczych nóżek idealnie nadaje się do pieczenia. Skóra na nóżkach jest mniej tłusta, co nie jest faktem bez znaczenia. Oto łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki prosto z piekarnika! Warto poświęcić im trochę czasu!

Składniki

  • 4 kacze nóżki, po 270 g każda

  • 1 pomarańcza, tylko starta skórka i wyciśnięty sok

  • 1 pomarańcza, pokrojona na plastry

  • 1 łyżeczka jagód jałowca

  • 8 ząbków czosnku, nieobranych i lekko zmiażdżonych

  • 1 łyżka cukru trzcinowego

  • ⅓ szklanki czerwonego wina wytrawnego (80 ml)

  • 2 listki laurowe

  • sól i pieprz młotkowany do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kacze nóżki natrzeć solą i młotkowanym pieprzem. 

  • W dużym naczyniu wymieszać sok z pomarańczy z winem, dodać skórkę pomarańczową, jagody jałowca, ząbki czosnku, cukier trzcinowy i listki laurowe. 

  • Do naczynia włożyć kacze nóżki, polać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Na 30 minut przed pieczeniem wyjąć nogi kaczki z lodówki, aby mięso ociepliło się do temperatury pokojowej. 

  • Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry pomarańczy, na nich ułożyć nóżki kaczki skórą do dołu, wlać marynatę.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać płyn w naczyniu, dolewając gorącej wody.

  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z żurawiną. 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).