Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem: łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste i rozpływające się w ustach kacze udka pieczone z pomarańczą
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kacze udka pieczone z pomarańczą i jałowcem rozpływają się w ustach. Miękkie, ciemne mięso kaczych nóżek idealnie nadaje się do pieczenia. Skóra na nóżkach jest mniej tłusta, co nie jest faktem bez znaczenia. Oto łatwy przepis na soczyste nóżki kaczki prosto z piekarnika! Warto poświęcić im trochę czasu!
Składniki
4 kacze nóżki, po 270 g każda
1 pomarańcza, tylko starta skórka i wyciśnięty sok
1 pomarańcza, pokrojona na plastry
1 łyżeczka jagód jałowca
8 ząbków czosnku, nieobranych i lekko zmiażdżonych
1 łyżka cukru trzcinowego
⅓ szklanki czerwonego wina wytrawnego (80 ml)
2 listki laurowe
sól i pieprz młotkowany do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Kacze nóżki natrzeć solą i młotkowanym pieprzem.
W dużym naczyniu wymieszać sok z pomarańczy z winem, dodać skórkę pomarańczową, jagody jałowca, ząbki czosnku, cukier trzcinowy i listki laurowe.
Do naczynia włożyć kacze nóżki, polać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na 30 minut przed pieczeniem wyjąć nogi kaczki z lodówki, aby mięso ociepliło się do temperatury pokojowej.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plastry pomarańczy, na nich ułożyć nóżki kaczki skórą do dołu, wlać marynatę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1,5 godziny. W razie potrzeby uzupełniać płyn w naczyniu, dolewając gorącej wody.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z żurawiną.