Eleganckie i soczyste udka z kurczaka - nowy, efektowny przepis!

Eleganckie i soczyste udka z kurczaka - nowy, efektowny przepis!
Autor: Shutterstock Proste, ale pyszne i efektowne danie z kurczaka  - idealne na niedzielny obiad
łatwy
30 min
4

Eleganckie i soczyste udka z kurczaka przygotujesz bez problemu i zachwycisz nimi domowników i gości. Owinięte wędzonym boczkiem, duszone z dodatkiem rozmarynu i cebuli lub pora, nabierają smaku i aromatu, zachowując przy tym soczystość.

SKŁADNIKI

  • 4 udka z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 8 plasterków boczku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • por lub cebula
  • sznurek do pieczenia lub bawełniane nici

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem, od wewnętrznej strony udka, naciąć mięso wzdłuż kości, aż ją będzie widać.
  • Następnie naciąć ścięgna przy główce kości, oddzielić mięso pomagając sobie nożem, usunąć dokładnie całą kość. Jeśli pozostały jakieś chrząstki należy je także wyciąć. Usunąć skórę.
  • Natrzeć mięso solą i ulubionymi przyprawami do kurczaka. Płaty mięsa składać na pół, tworząc kształtne porcje. Na każdej ułożyć kawałek rozmarynu i owinąć plastrami boczku. Zawiązać sznurkiem jak paczuszkę z kokardką na wierzchu. Gdy nie mamy sznurka wędliniarskiego, można pakieciki spiąć wykałaczkami.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, układać mięso na niej mięso, dodać poszatkowany por lub cebulę. Zrumienić z obydwu stron, po czym dodać wino. Odparować alkohol a następnie podlać mięso dość obficie wrzątkiem.
  • Dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu odwracając mięso Po upływie około 30 minut z wrzątku pozostanie smaczny, gęsty sos, a w nim aromatyczne i soczyste mięso.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej