Doskonała pierś kurczaka pieczona pod kruszonką: rodzina będzie ci wdzięczna

Doskonała pierś kurczaka pieczona pod kruszonką: rodzina będzie ci wdzięczna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierś kurczaka to delikatne mięso, wymagające odpowiedniej obróbki, aby podczas pieczenia nie wyschło. Najlepszym sposobem na soczystą pierś kurczaka jest upieczenie jej w całości, jedynie podzielonej na 2 filety i do tego pod specjalnie przygotowaną kruszonką. Gwarantujemy, że twoi bliscy podziękują ci za tak smaczny obiad. 

Składniki

  • 4 filety z piersi kurczaka

  • sól

  • KRUSZONKA:

  • 2 łyżki majonezu

  • 4 łyżki masła, temperatura pokojowa

  • 2 łyżeczki musztardy dijon

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1 szklanka bułki tartej lub panko

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 0,5 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją olejem roślinnym. Odłóż na bok.

  • Delikatnie osusz piersi, zbij tłuczkiem lub ciężką patelnią, aby wyrównać grubość, a następnie przypraw solą. Umieść na blasze do pieczenia.

  • W misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, a następnie za pomocą rąk, delikatnie i równomiernie ułóż warstwę kruszonki na mięsie. 

  • Piecz przez 20 minut lub do momentu, gry ryba się upiecze, a kruszonka się zrumieni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6