Dietetyczny kurczak z piekarnika, jak smażony! Łatwy przepis na panierowane udka

Dietetyczny kurczak z piekarnika, jak smażony! Łatwy przepis na panierowane udka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne udka kurczaka jak smażone

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dietetyczny kurczak z piekarnika, jak smażony? Tak, to możliwe. Wszyscy uwielbiamy smażonego kurczaka. Co jednak zrobić, gdy zdrowie nie pozwala nam jeść smażonych udek? Możemy je upiec. Panierowane udka kurczaka z piekarnika są pyszne i tak łatwe do przygotowania. 

Składniki

  • 8-10 sztuk udek z kurczaka ze skórą

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka papryki

  • 3 łyżeczki soli kuchennej

  • 2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220C.

  • Naczynie do pieczenia lub brytfannę posmaruj olejem.

  • Wymieszaj mąkę, paprykę, sól i pieprz w dużej, zamykanej na suwak torebce. Dodaj udka kurczaka - zamknij torbę i dobrze wstrząśnij, aż kawałki kurczaka będą pokryte mąką z przyprawami.

  • Wyjmij każdy kawałek kurczaka z torby i ułóż skórą do góry w przygotowanym naczyniu do pieczenia.

  • W razie potrzeby posyp dodatkowymi przyprawami.

  • Piecz 30-35 minut.

  • Wyjmij z piekarnika i odwróć każdy kawałek kurczaka skórą do dołu - posyp większą ilością przypraw.

  • Piecz dodatkowe 30–35 minut.

  • Wyjmij z piekarnika i przenieś kurczaka na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

  • W razie potrzeby posyp dodatkową solą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3