Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika: przepis na soczystą pieczeń

Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika: przepis na soczystą pieczeń

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pieczeń z łopatki wieprzowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Łopatka wieprzowa pieczona w czosnkowej marynacie to idealne danie główne. Gdy wystygnie jest równie pyszna w zamkniętych lub na otwartych kanapkach. Kruche mięso dosłownie rozpływa się w ustach. 

Składniki

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej, najlepiej z tłuszczem

  • 7 do 8 ząbków czosnku

  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka suszonej papryki

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka octu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek oraz wszystkie przyprawy razem z olejem i octem utrzeć w moździerzu lub w malakserze. To będzie marynata.

  • Łopatkę nakłuć wielokrotnie z każdej strony i natrzeć uzyskaną marynatą. 

  • Mięso owinąć folią aluminiową i marynować od 6 do 24 godzin w lodówce. 

  • Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  • Mięso odwinąć z folii, ułożyć w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

  • Piec 30 minut w temperaturze 200°C, odwrócić mięso i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 minut. 

  • Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 60 minut. 

Ocena: 2,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).