Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika

Czosnkowa łopatka wieprzowa z piekarnika
Autor: Shutterstock Soczysta pieczeń z łopatki wieprzowej
łatwy
20 min
4

Łopatka wieprzowa pieczona w czosnkowej marynacie to idealne danie główne. Gdy wystygnie jest równie pyszna w zamkniętych lub na otwartych kanapkach. Kruche mięso dosłownie rozpływa się w ustach. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej, najlepiej z tłuszczem
  • 7 do 8 ząbków czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek oraz wszystkie przyprawy razem z olejem i octem utrzeć w moździerzu lub w malakserze. To będzie marynata.
  • Łopatkę nakłuć wielokrotnie z każdej strony i natrzeć uzyskaną marynatą. 
  • Mięso owinąć folią aluminiową i marynować od 6 do 24 godzin w lodówce. 
  • Mięso wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.
  • Mięso odwinąć z folii, ułożyć w brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec 30 minut w temperaturze 200°C, odwrócić mięso i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 minut. 
  • Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 60 minut. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej