Pałki kurczaka nadziewane mięsem i pieczarkami: pyszny obiad za grosze
Chrupka panierka do pieczenia kurczaka: dodaj kawałki kurczaka, wstrząśnij i piecz!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Surowe pałki kurczaka panierowane w tartej bułce i przyprawach
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Chrupka panierka do kurczaka to najłatwiejszy sposób na soczystego kurczaka w chrupiącej otoczce. Po prostu zmieszaj składniki, dodaj kurczaka, wstrząśnij i piecz! Ta domowa panierka do przygotowania chrupiących kawałków kurczaka jest szalenie prosta do wykonania. A do tego niedroga!
Składniki
1 szklanka drobnej bułki tartej
½ szklanki mąki
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki przyprawa do drobiu
Przygotowanie krok po kroku:
Połącz wszystkie składniki panierki i dobrze wymieszaj.
Z tej porcji otrzymacie około 1 ½ filiżanki panierki. To wystarcza na 1 całego kurczaka (pokrojonego na kawałki) lub 8 całych nóg (uda i pałki). Jeśli używasz mniejszej ilości kurczaka, po prostu weź niewielką ilość chrupkiej panierki domowej, a niewykorzystaną porcję przechowuj w pojemniku, aby użyć go innym razem.
Pokrojonego kurczaka natrzyj olejem lub roztopionym masłem, a następnie panieruj w przygotowanej mieszaninie suchych składników.
Piecz pod przykryciem w temperaturze 200C przez 30 minut, a następnie bez przykrycia przez 30 minut lub do chwili, gdy kurczak jest upieczony i mięso odchodzi od kości.