Chrupka panierka do pieczenia kurczaka: dodaj kawałki kurczaka, wstrząśnij i piecz!

Chrupka panierka do pieczenia kurczaka: dodaj kawałki kurczaka, wstrząśnij i piecz!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surowe pałki kurczaka panierowane w tartej bułce i przyprawach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chrupka panierka do kurczaka to najłatwiejszy sposób na soczystego kurczaka w chrupiącej otoczce. Po prostu zmieszaj składniki, dodaj kurczaka, wstrząśnij i piecz! Ta domowa panierka do przygotowania chrupiących kawałków kurczaka jest szalenie prosta do wykonania. A do tego niedroga! 

Składniki

  • 1 szklanka drobnej bułki tartej

  • ½ szklanki mąki

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku

  • 2 łyżeczki przyprawa do drobiu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Połącz wszystkie składniki panierki i dobrze wymieszaj.

  • Z tej porcji otrzymacie około 1 ½ filiżanki panierki. To wystarcza na 1 całego kurczaka (pokrojonego na kawałki) lub 8 całych nóg (uda i pałki). Jeśli używasz mniejszej ilości kurczaka, po prostu weź niewielką ilość chrupkiej panierki domowej, a niewykorzystaną porcję przechowuj w pojemniku, aby użyć go innym razem.

  • Pokrojonego kurczaka natrzyj olejem lub roztopionym masłem, a następnie panieruj w przygotowanej mieszaninie suchych składników.

  • Piecz pod przykryciem w temperaturze 200C przez 30 minut, a następnie bez przykrycia przez 30 minut lub do chwili, gdy kurczak jest upieczony i mięso odchodzi od kości.

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).