Chrupka panierka do kurczaka: wsyp, wstrząśnij i piecz!

Chrupka panierka do pieczenia kurczaka: dodaj kawałki kurczaka, wstrząśnij i piecz!
Autor: Shutterstock Surowe pałki kurczaka panierowane w tartej bułce i przyprawach
łatwy
15 min
4

Chrupka panierka do kurczaka to najłatwiejszy sposób na soczystego kurczaka w chrupiącej otoczce. Po prostu zmieszaj składniki, dodaj kurczaka, wstrząśnij i piecz! Ta domowa panierka do przygotowania chrupiących kawałków kurczaka jest szalenie prosta do wykonania. A do tego niedroga! 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka drobnej bułki tartej
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawa do drobiu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połącz wszystkie składniki panierki i dobrze wymieszaj.
  • Z tej porcji otrzymacie około 1 ½ filiżanki panierki. To wystarcza na 1 całego kurczaka (pokrojonego na kawałki) lub 8 całych nóg (uda i pałki). Jeśli używasz mniejszej ilości kurczaka, po prostu weź niewielką ilość chrupkiej panierki domowej, a niewykorzystaną porcję przechowuj w pojemniku, aby użyć go innym razem.
  • Pokrojonego kurczaka natrzyj olejem lub roztopionym masłem, a następnie panieruj w przygotowanej mieszaninie suchych składników.
  • Piecz pod przykryciem w temperaturze 200C przez 30 minut, a następnie bez przykrycia przez 30 minut lub do chwili, gdy kurczak jest upieczony i mięso odchodzi od kości.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej