Jak zrobić pasztet z wątróbki bez pieczenia? Pyszny pasztet w pół godziny

Jak zrobić pasztet z wątróbki bez pieczenia? Pyszny pasztet w pół godziny

Autor Zdjęcia: Archiwum

Pasztet z wątróbki drobiowej to pyszny dodatek do pieczywa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Wątróbka drobiowa, ze względu na niesamowity smak, jest często jednym z mięs używanych do pieczenia pasztetów według tradycyjnych przepisów. Można jednak przyrządzić z niej niezwykle smaczny pasztet bez pieczenia. Na dodatek robi się go bardzo szybko. Sprawdź, jak go przygotować!

Polecamy również przepisy na pasztety z wątróbek: Pasztet strasburski z wątróbek gęsich, Pasztet z wątróbek drobiowych oraz Pasztet z wątróbek gęsich.

Składniki

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej

  • 2 średnie cebule pokrojone w przepołowione talarki

  • 2 małe jabłka lub 1 duże pokrojone w ósemki, najlepiej kwaśne, bez skórki

  • sos sojowy

  • sól i pieprz cytrynowy

  • jajko na twardo

  • do smażenia olej lub masło klarowane

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę drobiową trzeba dobrze umyć przynajmniej dwa razy, najlepiej w misce a nie pod bieżącą wodą, bo wtedy lepiej wypłukuje się z mięsa wszelkie zanieczyszczenia z krwi i żółci.

  • Wyjmujemy cząstki wątróbki z wody, oczyszczamy z wszelkich błon i śladów żółci (żółć nadaje wątróbce drobiowej gorzki smak). Dobrze jest też przekroić kawałki wątróbki na pół w najwęższym miejscu. Lepiej się wtedy usmaży. Kupując wątróbkę upewnijmy się, że nie jest za bardzo uszkodzona. Gdy będzie poszarpana, dużo jej właściwości smakowych „ucieknie” podczas mycia i smażenia.

  • Jeżeli mamy ogromną patelnię, wszystkie składniki pasztetu bez pieczenia można usmażyć na raz, ale najlepiej zrobić to partiami, żeby skórka wątróbki dobrze się przypiekła. Rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy najpierw wątróbkę, po chwili cebulę. Wątróbkę trzeba dobrze obsmażyć z obu stron. Pod koniec dokładamy jabłka i smażymy wszystko razem.

  • Składniki przekładamy do garnka i całość dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W trakcie duszenia doprawiamy wątróbkę solą (nie za dużo, bo później użyjemy słonego sosu sojowego) i pieprzem cytrynowym. Uwaga! Nie wolno do garnka dolewać wody. W tej czynności chodzi nie tylko o zmiękczenie składników, ale również o odparowanie wilgoci.

  • Po ostygnięciu przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mielenia. Masa powinna być gładka, dlatego do mielenia najlepiej użyć sitka z małymi oczkami (takiego jak do mielenia maku). Przy braku odpowiedniego sitka trzeba będzie zmielić drugi raz. Teraz doprawiamy pasztet sosem sojowym. Nie każdy lubi jego smak, dlatego najlepiej zacząć od kilku kropli, posmakować i ewentualnie dolać więcej . W razie potrzeby masę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

  • Przekładamy pasztet do miseczki, wyrównujemy wierzch i posypujemy startym jajkiem na twardo, szczelnie zamykając pojemnik (może być folia spożywcza), wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Ocena: 3,3