Jak zrobić pasztet z wątróbki bez pieczenia? Pyszny pasztet w pół godziny

2022-11-10
Jak zrobić pasztet z wątróbki bez pieczenia
Autor: Archiwum Pasztet z wątróbki drobiowej to pyszny dodatek do pieczywa. 
średni
30 min
4

Wątróbka drobiowa, ze względu na niesamowity smak, jest często jednym z mięs używanych do przygotowania pasztetów według tradycyjnych przepisów. Można jednak przyrządzić z niej niezwykle smaczny pasztet bez pieczenia. Na dodatek robi się go bardzo szybko. Sprawdź, jak zrobić pyszny pasztet w pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule pokrojone w przepołowione talarki
  • 2 małe jabłka lub 1 duże pokrojone w ósemki, najlepiej kwaśne, bez skórki
  • sos sojowy
  • sól i pieprz cytrynowy
  • jajko na twardo
  • do smażenia olej lub masło klarowane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wątróbkę drobiową trzeba dobrze umyć przynajmniej dwa razy, najlepiej w misce a nie pod bieżącą wodą, bo wtedy lepiej wypłukuje się z mięsa wszelkie zanieczyszczenia z krwi i żółci.
  • Wyjmujemy cząstki wątróbki z wody, oczyszczamy z wszelkich błon i śladów żółci (żółć nadaje wątróbce drobiowej gorzki smak).
  • Dobrze jest też przekroić kawałki wątróbki na pół w najwęższym miejscu. Lepiej się wtedy usmaży.
  • Kupując wątróbkę upewnijmy się, że nie jest za bardzo uszkodzona. Gdy będzie poszarpana, dużo jej właściwości smakowych „ucieknie” podczas mycia i smażenia.
  • Jeżeli mamy ogromną patelnię, wszystkie składniki pasztetu bez pieczenia można usmażyć na raz, ale najlepiej zrobić to partiami, żeby skórka wątróbki dobrze się przypiekła.
  • Rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy najpierw wątróbkę, po chwili cebulę. Wątróbkę trzeba dobrze obsmażyć z obu stron. Pod koniec dokładamy jabłka i smażymy wszystko razem.
  • Składniki przekładamy do garnka i całość dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  • W trakcie duszenia doprawiamy wątróbkę solą (nie za dużo, bo później użyjemy słonego sosu sojowego) i pieprzem cytrynowym.
  • Uwaga! Nie wolno do garnka dolewać wody. W tej czynności chodzi nie tylko o zmiękczenie składników, ale również o odparowanie wilgoci.
  • Po ostygnięciu przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mielenia. Masa powinna być gładka, dlatego do mielenia najlepiej użyć sitka z małymi oczkami (takiego jak do mielenia maku). Przy braku odpowiedniego sitka trzeba będzie zmielić drugi raz.
  • Teraz doprawiamy pasztet sosem sojowym. Nie każdy lubi jego smak, dlatego najlepiej zacząć od kilku kropli, posmakować i ewentualnie dolać więcej . W razie potrzeby masę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
  • Przekładamy pasztet do miseczki, wyrównujemy wierzch i posypujemy startym jajkiem na twardo, szczelnie zamykając pojemnik (może być folia spożywcza), wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody

Polecamy również przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet z suszonymi pomidorami oraz Pasztet z suszonymi śliwkami.