Ekspresowy pasztet z wątróbki: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ekspresowy pasztet z wątróbki jest najlepszym dodatkiem do świeżego pieczywa. Takie pożywne smarowidło można przygotować dosłownie w kilka minut. Przepis Szymona Czerwińskiego krok po kroku poprowadzi was ku sukcesowi.
Zobacz: Czerwiński w 7 minut, Tele5, Poniedziałek – Piątek 17:00, w każdy wtorek premiera nowego przepisu
FB: https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/
INSTA: szymon_czerwinski/
www.szymonczerwinski.com
YT: Szymon Czerwiński
SKŁADNIKI
- 400g wątróbki drobiowej
- 300g masła
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 50ml brandy
- świeża bazylia
- szczypiorek
- sól, pieprz
- oregano, lubczyk
- tymianek
- świeża bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z masłem. W międzyczasie poszatkuj szalotkę i czosnek. Następnie na patelnię dodaj szalotkę, a po chwili również czosnek. Przesmaż całość, aż cebula będzie brązowa. Pilnuj, aby nie spalić czosnku.
- Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i z grilluj na niej grzanki.
- Cebulę oraz czosnek przełóż do miski (razem z tłuszczem) i zacznij smażyć wątróbkę. Przypraw ją pieprzem oraz świeżymi ziołami. Gdy będzie już dokładnie usmażona dodaj do niej wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem oraz brandy. Podpal alkohol aby cały wyparował, a smak i aromat pozostał w daniu.
- Przełóż produkty do blendera, dodaj sól i 150 g masła. Całość zblenduj na gładką i jednolitą masę.
- Wypełnij słoiki lub miseczki przygotowanym pasztetem. Jeżeli planujesz dłużej go przechowywać. Na wierzch wylej warstwę masła klarowanego. Wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Grzanki posmaruj gotowym pasztetem. Całość posyp świeżym szczypiorem.