Ekspresowy pasztet z wątróbki: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]

2021-03-29
Ekspresowy pasztet z wątróbki: przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]
Autor: mat. pras. Szymon Czerwiński Ekspresowy pasztet z wątróbki idealny na śniadanie lub podwieczorek
łatwy
20 min
4

Ekspresowy pasztet z wątróbki jest najlepszym dodatkiem do świeżego pieczywa. Takie pożywne smarowidło można przygotować dosłownie w kilka minut. Przepis Szymona Czerwińskiego krok po kroku poprowadzi was ku sukcesowi. 

Zobacz: Czerwiński w 7 minut, Tele5, Poniedziałek – Piątek 17:00, w każdy wtorek premiera nowego przepisu

 

FB: https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/
INSTA: szymon_czerwinski/
www.szymonczerwinski.com
YT: Szymon Czerwiński

SKŁADNIKI

  • 400g wątróbki drobiowej 
  • 300g masła 
  • 4 szalotki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 50ml brandy 
  • świeża bazylia 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz 
  • oregano, lubczyk 
  • tymianek 
  • świeża bagietka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z masłem. W międzyczasie poszatkuj szalotkę i czosnek. Następnie na patelnię dodaj szalotkę, a po chwili również czosnek. Przesmaż całość, aż cebula będzie brązowa. Pilnuj, aby nie spalić czosnku.
  • Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i z grilluj na niej grzanki. 
  • Cebulę oraz czosnek przełóż do miski (razem z tłuszczem) i zacznij smażyć wątróbkę. Przypraw ją pieprzem oraz świeżymi ziołami. Gdy będzie już dokładnie usmażona dodaj do niej wcześniej przygotowaną cebulę z czosnkiem oraz brandy. Podpal alkohol aby cały wyparował, a smak i aromat pozostał w daniu.
  • Przełóż produkty do blendera, dodaj sól i 150 g masła. Całość zblenduj na gładką i jednolitą masę. 
  • Wypełnij słoiki lub miseczki przygotowanym pasztetem. Jeżeli planujesz dłużej go przechowywać. Na wierzch wylej warstwę masła klarowanego. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. 
  • Grzanki posmaruj gotowym pasztetem. Całość posyp świeżym szczypiorem.