Smalec z mięsem - przepis na pyszne smarowidło

Smalec z mięsem - przepis na pyszne smarowidło

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Podajemy przepis na pyszny domowy smalec z mięsem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wieprzowy smalec z mięsem nigdy nie wychodzi mdły. Wręcz przeciwnie - jest aromatyczny, zaskakuje wyrazistym smakiem i tym, że wcale nie przypomina tradycyjnego smalcu. Sprawdź nasz przepis na pyszny smalec z mięsem, czyli doskonałe smarowidło do chleba.

Polecamy przepisy na Domowy smalec z chrupiącymi skwarkami oraz Najsmaczniejszy smalec z żurawiną

Składniki

  • 70 dag świeżej słoniny

  • 20 dag łopatki

  • 20 dag karkówki

  • 25 dag boczku

  • 20 dag polędwiczki

  • 25 dag suszonej aromatycznej kiełbasy

  • 4 cebule

  • duże kwaśne jabłko

  • mielony pieprz

  • ziele angielskie

  • kolendra

  • oregano

  • lebiodka rozmaryn

  • liście laurowe

  • 4-5 ząbków czosnku

  • majeranek

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Słoninę i boczek pokroić w drobną kostkę. Słoninę wytopić w garnku, aż skwarki będą przezroczyste.

  • Na patelni usmażyć boczek. Dodać do wytopionej słoniny.

  • Mięso i kiełbasę pokroić bardzo drobniutko. Podsmażyć na patelni. Dodać do garnka ze słoniną. Uwaga: dodanie mięsa może powodować pryskanie gorącego smalcu – należy uważać, by nie pochylać się nad garnkiem!

  • Cebule posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce. Dodać do garnka.

  • Dodać wszystkie przyprawy z wyjątkiem czosnku i majeranku. Wymieszać wszystkie składniki.

  • Gdy w smalcu „rozpuszczą” się już cebule i jabłko – odstawić do przestygnięcia. Gdy smalec przestygnie – dodać czosnek i majeranek.

Ocena: 2,9