Sycylijskie pesto z pistacji i rukoli: przepis bez bazylii, bez orzeszków piniowych
Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Gotowane w rosole lub wywarze mięso z kurczaka możesz wykorzystać do przygotowania prostego i pysznego smarowidła do chleba
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu czy wywaru do zupy. Uszlachetnione dodającymi mu smaku i elegancji składnikami zmienia się w delikatny i wykwintny dodatek do pieczywa.
Składniki
200 g gotowanego mięsa kurczaka
1 cebula
100 g serka kanapkowego naturalnego
garść orzechów włoskich
2 łyżki sezamu
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
olej
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Ugotowane mięso zemleć w maszynce, stosując sitko o średnich oczkach.
Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wymieszać z mielonym mięsem
Masę mięsną połączyć z serkiem oraz jogurtem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Orzechy drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko złotego koloru.
Dodać orzechy i sezam do masy, doprać solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.