Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami

Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowane w rosole lub wywarze mięso z kurczaka możesz wykorzystać do przygotowania prostego i pysznego smarowidła do chleba

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami to doskonały sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu czy wywaru do zupy. Uszlachetnione dodającymi mu smaku i elegancji składnikami zmienia się w delikatny i wykwintny dodatek do pieczywa.

Składniki

  • 200 g gotowanego mięsa kurczaka

  • 1 cebula

  • 100 g serka kanapkowego naturalnego

  • garść orzechów włoskich

  • 2 łyżki sezamu

  • 1 ząbek czosnku

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • olej

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane mięso zemleć w maszynce, stosując sitko o średnich oczkach.

  • Cebulę pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wymieszać z mielonym mięsem

  • Masę mięsną połączyć z serkiem oraz jogurtem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

  • Orzechy  drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Sezam uprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko złotego koloru.

  • Dodać orzechy i sezam do masy, doprać solą i pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Ocena: 2,9