Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem - wyrazisty dodatek do obiadu

Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem - wyrazisty dodatek do obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Papryka duszona z czosnkiem to propozycja dla miłośników intensywnych smaków.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Słodko-ostra papryka duszona z czosnkiem to dodatek do obiadu dla miłośników ostrych i intensywnych dań. Słodycz papryki znakomicie zgrywa się w tym daniu z ostrością czosnku i pikanterią chili. Polecamy, jako dodatek do mięs z grilla lub pieczonych. To świetny dodatek do wołowych steków oraz kotletów wieprzowych.

Składniki

  • 4 papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 chili

  • 1 łyżka miodu

  • 0,5-1 szklanka bulionu lub wody

  • sól i pieprz

  • słodka papryka mielona

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.

  • Czosnek obrać. Jeden ząbek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, a 2 pokroić w cienkie plasterki.

  • Chili umyć, usunąć pestki i drobno posiekać.

  • Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przeciśnięty czosnek i posiekane chili. Przesmażyć ok 1 minuty, uważając, aby czosnek się nie spalił.

  • Gdy tylko czosnek zacznie intensywnie pachnieć, na patelnie wrzucić pokrojoną paprykę, podlać wodą lub bulionem, przykryć i dusić aż papryka będzie na wpół miękka.

  • Dodać pokrojony w plastry czosnek i miód, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić jeszcze przez chwilę bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.

Ocena: 5