Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką

Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką - prosta, pyszna, oryginalna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką ma bardzo wyrazisty smak, dlatego albo się j a bardzo lubi, albo od niej stroni. Ja należę do tej pierwszej grupy i zawsze, kiedy uda mi się kupić ośmiorniczki  dobrej cenie, przygotowuję tę sałatkę.

Składniki

  • 400 g ośmiorniczek baby

  • 1 główka sałaty karbowanej

  • 1 biała cebula

  • 3 łyżki kaparów

  • 1/2 szklanki fasoli

  • 2 papryki zielone

  • 2 łyżki pietruszki posiekanej

  • 1/2 szklanki oleju do smażenia

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki soku z limonki

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • sok z 1 cytryny 

  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny

  • 6 ząbków czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białą fasolę zalej wodą i zostaw na noc.

  • Przygotuj marynatę, mieszając oliwę (1/2 szklanki), sok i skórkę z cytryny z ośmiorniczkami. Całość wstaw do lodówki na 12 godzin.

  • Następnego dnia usmaż ośmiorniczki, aż będą miękkie. Posól je i popieprz. 

  • Fasolę ugotuj do miękkości i odcedź.

  • Z papryki wydrąż gniazda i piecz je w piekarniku w temp. 220 st. C przez 15 minut.

  • Po ostudzeniu obierz je ze skórki i pokrój w paski. 

  • Cebulę pokrój w plasterki. Sałatę porwij na kawałki.

  • Wymieszaj wszystkie gotowe składniki i skrop je sokiem z limonki. Dodaj też oliwę z oliwek.

Ocena: 5