Ryż z dynią: karaibski przepis na dyniowe risotto
Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką - prosta, pyszna, oryginalna.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Sałatka z ośmiorniczkami i pieczoną papryką ma bardzo wyrazisty smak, dlatego albo się j a bardzo lubi, albo od niej stroni. Ja należę do tej pierwszej grupy i zawsze, kiedy uda mi się kupić ośmiorniczki dobrej cenie, przygotowuję tę sałatkę.
Składniki
400 g ośmiorniczek baby
1 główka sałaty karbowanej
1 biała cebula
3 łyżki kaparów
1/2 szklanki fasoli
2 papryki zielone
2 łyżki pietruszki posiekanej
1/2 szklanki oleju do smażenia
sól, pieprz
3 łyżki soku z limonki
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
2 łyżki skórki otartej z cytryny
6 ząbków czosnku
Przygotowanie krok po kroku:
Białą fasolę zalej wodą i zostaw na noc.
Przygotuj marynatę, mieszając oliwę (1/2 szklanki), sok i skórkę z cytryny z ośmiorniczkami. Całość wstaw do lodówki na 12 godzin.
Następnego dnia usmaż ośmiorniczki, aż będą miękkie. Posól je i popieprz.
Fasolę ugotuj do miękkości i odcedź.
Z papryki wydrąż gniazda i piecz je w piekarniku w temp. 220 st. C przez 15 minut.
Po ostudzeniu obierz je ze skórki i pokrój w paski.
Cebulę pokrój w plasterki. Sałatę porwij na kawałki.
Wymieszaj wszystkie gotowe składniki i skrop je sokiem z limonki. Dodaj też oliwę z oliwek.