TOP10 przepisów na kiszenie ogórków na zimę [WIDEO]

TOP10 przepisów na kiszenie ogórków na zimę [WIDEO]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Kiszenie ogórków to nasza tradycja narodowa, a ta zobowiązuje. 

Kiszenie ogórków na zimę cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Specjalnie dla was wybraliśmy 10 najpopularniejszych na Beszamel.pl przepisów na kiszenie ogórków na zimę. 

Kiszone ogórki to źródło niezbędnej nam witaminy C, mikroelementów, bakterii probiotycznych i kwasów organicznych. Zalety kiszonych ogórków są nie do przecenienia. Jednak głównym powodem kiszenia ogórków jest ich smak. Ich przysłowiowa jędrność, chrupkość i kwasowość zapisały się złotymi zgłoskami w polskiej kulturze kulinarnej. 

Samo kiszenie ogórków nie jest trudnym zajęciem. Wszystko za nas zrobią poczciwe bakterie mlekowe. Wystarczy stworzyć im odpowiednie warunki. Dlatego przygotowaliśmy dla was 10 prostych zasad, których należy przestrzegać podczas kiszenia ogórków, aby efekt był zawsze doskonały. 

Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków

W sezonie na ogórki gruntowe, ogórki prosto z pola, pachnące słońcem i wiatrem wolności, rośnie apetyt na lekko słone, słabo ukiszone, przesiąknięte aromatem kopru - ogórki małosolne.

Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?

Wiemy z praktyki, że ogórki małosolne można zakisić bez zalewy, na sucho. Udają się nawet w foliowej torebce. To nie są cuda, tak działa natura.

Ogórki małosolne na sucho, bez zalewy: jak zrobić? [przepis]

Jeśli bardzo lubicie smak małosolnych ogórków i macie trochę wolnego czasu, możecie postarać się zamknąć ich smak w słoikach, aby przetrwały całą zimę. Podpowiadamy jak kisić ogórki małosolne na zimę.

Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach

Polska tradycja kiszenia ogórków na zimę każe oprócz kopru, chrzanu i czosnku, dodać liście dębu, zawierające garbniki i inne związki konserwujące ogórki. Dodatek liści dębu czyni ogórki jędrniejszymi, bardziej chrupiącymi i zabarwia ogórki na brązowo.

Ogórki z liśćmi dębu - jak kisić?

Dla tych co wolą bardziej świeży, rześki smak, polecamy staropolski dodatek liści porzeczki. Najczęściej dodaje się liście czerwonej porzeczki, ale mogą być także liście czarnej i białej porzeczki. Zatem eksperymentujmy z dodatkami i cieszmy się smakiem kiszonych ogórków.

Ogórki kiszone z liśćmi porzeczki: przepis

Czasem kiszone ogórki, choć to prawie niemożliwe, mogą nieco spowszednieć. Warto wtedy spróbować małej odmiany i zakisić ogórki na zimę z intrygującym dodatkiem. Na przykład ze słodkimi winogronami. Tak zakiszone ogórki, dzięki naturalnemu dodatkowi cukru, zawartego w winogronach, będą przechowywać się dłużej. Będą też w smaku bardziej winne, uderzając wprost do głowy.

Kiszone ogórki z winogronami: pomysłowe przetwory na zimę

Pod koniec sezonu ogórkowego pojawiają się duże dorodne ogórki. Zamiast na siłę upychać je w słojach, lepiej je zetrzeć i ukisić ogórki na zupę. W sytuacji kryzysowej pod tytułem: "co tu zrobić na obiad", słoik takich ogórków uratował niejedno małżeństwo i scalił niejedną rodzinę.

Ogórki na zupę ogórkową na zimę - jak zrobić?

Rośnie liczba wielbicieli smaków kuchni azjatyckiej. Zresztą, jako naród, zawsze mieliśmy orientalne ciągoty. Wytrawnym smakoszom polecamy ogórki kiszone w koreańskim stylu. Bardzo pikantne, odświeżające i po prostu pyszne.

Ogórkowe kimchi: przepis na kiszone ogórki po koreańsku

W każdej porządnej spiżarni powinno znaleźć się kilka słoików z gotową sałatką z kiszonych warzyw, która można użyć wprost ze słoika na talerz. Takie szybkie rozwiązanie przyda się wszystkim zapracowanym osobom z deficytem czasu wolnego.

Kiszona sałatka na zimę - kapusta, marchew, cebula, pomidory, ogórki

Kiszenie ogórków to zajęcie bezstresowe i kreatywne. Pozwala się zrelaksować. A zimą cieszy owocami naszej pracy - kiszonymi ogórkami. Niech nam żyją i pęcznieją, ogórki, niech żyją nam!

Ocena: 5