Kiszone ogórki z winogronami: pomysłowe przetwory na zimę

Kiszone ogórki z winogronami: pomysłowe przetwory na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórki można kisić na wiele sposobów - także z owocami

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Kiszonki są dobrym źródłem witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Dodatkowo w czasie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który reguluje florę bakteryjną w jelitach. Ogórki z winogronami to odświeżona wersja tradycyjnej, polskiej przekąski. Więcej informacji o zasadach kiszenia ogórków znajdziecie tutaj.

Składniki

  • 4 kg małych ogórków

  • 1/2 kg czerwonych winogron

  • 6-8 ząbków czosnku

  • sól (łyżka na litr wody)

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 3-4 liście laurowe

  • gałązki suszonego kopru

  • liście winogron

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki i winogrona umyj, osusz papierowym ręcznikiem.

  • W wyparzonych słoikach ułóż ogórki, w wolne przestrzenie powtykaj winogrona i obrany czosnek, na wierzchu połóż gałązki kopru i liście winogron.

  • Zalej zagotowaną i ostudzoną wodą z solą i przyprawami, zamknij słoiki, pozostaw w cieple na 3–4 dni.

  • Wstaw do większego naczynia z wodą i pasteryzuj 30 minut.

Ocena: 2,1